Viola
-6 °C
-2 °C

Ezrek menekülnek a tűz elől Ausztráliában

2002.01.03. 11:03
Több ezer embert késztettek menekülésre, otthonaik elhagyására az Ausztrália délkeleti részén tomboló bozóttüzek, esőre pedig egyelőre nincsen kilátás, a hőmérséklet azonban várhatóan tovább emelkedik. Az ausztrál közvélemény eközben egyre erőteljesebben követeli a gyújtogatók felelősségrevonását.
A több mint tíz napja megfékezhetetlennek tűnő tűzvész csütörtökön különösen Sussex Intelben volt fenyegető. A Sydneytől 200 kilométernyire délre fekvő kedvelt üdülőhely mintegy 7000 lakója és vendége közül sokan a tengerparti strandokon kerestek oltalmat a lángok elől. Másokat szükségszállásokon helyzetek el. Ausztrál hírforrások szerint a várost körülvette a tűz. Itt a leégett házak száma elérheti a húszat is.

Sydney északnyugati részén is terjed a tűz, a város környékén vagy 160 ház lett a lángok martaléka. Hawkesbury térségében és a Blue-hegységben óvintézkedésként nagyarányú kilakoltatásokat rendeltek el a hatóságok.

Sidney: javult a helyzet

Magában Sydneyben a csökkenő hőmérséklet és a csendesülő szél hatására némileg javult a helyzet, de a bozóttüzek még mindig fenyegetik a nagyvárost. Napok óta 20 ezer tűzoltó igyekszik megfékezni a mintegy 100 különböző helyen pusztító lángokat.

Az ausztrál újságok címoldalaikon egyre erőteljesebben követelik az emberek életét fenyegető bozóttüzért felelős gyújtogatók példás megbüntetését. Egyesek szerint amiatt, hogy Ausztráliában nincs halálbüntetés, és a gyújtogatók legfeljebb 14 évi szabadságvesztéssel sújthatók, nincs megfelelő elrettentő erő. A a tüzek okozói ráadásul gyakran fiatalkorúak, gyerekek. Eddig összesen 21 személyt vettek őrizetbe gyújtogatás gyanújával.

Biztosítási szakértők becslései szerint eddig összesen mintegy 36 millió amerikai dollárnyi kár keletkezett a 11 napja tomboló tüz következtében. Továbbra sincs kilátás esőre, ami pedig segíthetne a tűzoltásban. Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban ismét emelkedhet a hőmérséklet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!