Jolán
2 °C
4 °C

Hattyúk tava a független TV 6 helyett

2002.01.22. 12:19
Egy sportcsatorna sugároz kedd éjszaka óta a független TV6 televízió hullámsávján, Szentpéterváron pedig az adás helyett a Hattyúk tavát közvetítették. Az újságíróknak felajánlották, hogy megtarthatják munkahelyüket és sugárzási engedélyüket, ha leváltják főnöküket, Borisz Berezovszkijt. Jevgenyij Kiszeljov, a TV 6 igazgatója televíziós államcsínyhez hasonlította adója leállítását.

Az orosz hatóságok megszüntették a független TV6 televízió műsorszórási lehetőségét: azon a hullámsávon, amelyen eddig a TV6 sugárzott, egy sportcsatorna jelent meg kedd éjszaka. A BBC jelentése szerint Szentpéterváron (Vlagyimir Putyin államfő kedvenc városában) a Hattyúk tavát sugározták a független tévé műsora helyett.

Televíziós államcsíny

Jevgenyij Kiszeljov, a TV 6 igazgatójának és vezető újságírójának tájékoztatása szerint a kormány hétfőn felajánlotta, hogy nem vonja vissza az adó sugárzási jogát, ha az alkalmazottak megválnak főnöküktől, Borisz Berezovszkijtól. Az újságírók ideiglenesen elfogadták a kormányzat ajánlatát, azután meggondolták magukat.

Élesen bírálták Putyint, a kormányt, a csecsenföldi hadjáratot

A TV6 megszüntetését egy január elején született bírói döntés rendelte el. Az ítélet abban a perben született, amit az állami tulajdonú Lukoil-Garant cég indított. A legnagyobb orosz olajcég, a Lukoil nyugdíjalapjának, a Lukoil-Garantnak 15 százaléka van a TV6-ban. A Lukoil-Garant azért kezdeményezte a tévé felszámolását, mert úgy vélte, hogy annak adósságai meghaladják a vagyonát.

A TV 6 azután lett népszerű, hogy a másik állami tulajdonú óriáscég, a Gazprom által felvásárolt NTV-től az államfőt élesen bíráló újságírók átigazoltak a még független TV 6-hoz. A TV6 vezető újságírójának Jevgenyij Kiszeljov hetenként jelentkező hírelemző műsora, az Itogi gyakran kritizálja Putyin elnököt és kormányát, annak csencsenföldi hadjáratát.

Noha formailag kereskedelmi vita következménye a műsorsugárzási jog megvonása, sokakban aggodalmat kelt a Kreml magatartása a független médiával szemben. A TV6 volt az egyetlen olyan országosan sugárzó tévéállomás, amely teljesen független volt a Kreml befolyásától

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?