Dömötör
-1 °C
14 °C

Hattyúk tava a független TV 6 helyett

2002.01.22. 12:19
Egy sportcsatorna sugároz kedd éjszaka óta a független TV6 televízió hullámsávján, Szentpéterváron pedig az adás helyett a Hattyúk tavát közvetítették. Az újságíróknak felajánlották, hogy megtarthatják munkahelyüket és sugárzási engedélyüket, ha leváltják főnöküket, Borisz Berezovszkijt. Jevgenyij Kiszeljov, a TV 6 igazgatója televíziós államcsínyhez hasonlította adója leállítását.

Az orosz hatóságok megszüntették a független TV6 televízió műsorszórási lehetőségét: azon a hullámsávon, amelyen eddig a TV6 sugárzott, egy sportcsatorna jelent meg kedd éjszaka. A BBC jelentése szerint Szentpéterváron (Vlagyimir Putyin államfő kedvenc városában) a Hattyúk tavát sugározták a független tévé műsora helyett.

Televíziós államcsíny

Jevgenyij Kiszeljov, a TV 6 igazgatójának és vezető újságírójának tájékoztatása szerint a kormány hétfőn felajánlotta, hogy nem vonja vissza az adó sugárzási jogát, ha az alkalmazottak megválnak főnöküktől, Borisz Berezovszkijtól. Az újságírók ideiglenesen elfogadták a kormányzat ajánlatát, azután meggondolták magukat.

Élesen bírálták Putyint, a kormányt, a csecsenföldi hadjáratot

A TV6 megszüntetését egy január elején született bírói döntés rendelte el. Az ítélet abban a perben született, amit az állami tulajdonú Lukoil-Garant cég indított. A legnagyobb orosz olajcég, a Lukoil nyugdíjalapjának, a Lukoil-Garantnak 15 százaléka van a TV6-ban. A Lukoil-Garant azért kezdeményezte a tévé felszámolását, mert úgy vélte, hogy annak adósságai meghaladják a vagyonát.

A TV 6 azután lett népszerű, hogy a másik állami tulajdonú óriáscég, a Gazprom által felvásárolt NTV-től az államfőt élesen bíráló újságírók átigazoltak a még független TV 6-hoz. A TV6 vezető újságírójának Jevgenyij Kiszeljov hetenként jelentkező hírelemző műsora, az Itogi gyakran kritizálja Putyin elnököt és kormányát, annak csencsenföldi hadjáratát.

Noha formailag kereskedelmi vita következménye a műsorsugárzási jog megvonása, sokakban aggodalmat kelt a Kreml magatartása a független médiával szemben. A TV6 volt az egyetlen olyan országosan sugárzó tévéállomás, amely teljesen független volt a Kreml befolyásától