József, Bánk
-7 °C
0 °C

Támadnak a finnugorok

2005.06.21. 22:59
Marik, észtek, finnek, magyarok és a CIA is felbukkan egy Moszkvában terjedő összeesküvés-elméletben. A szélsőjobboldaliak terjesztette, de a Kreml véleményét is tükröző elmélet szerint az amerikai kormány a CIA helyett civil szervezetekkel próbálja megdönteni a hatalmat Oroszországban. A háttérben Soros Györgyöt sejtik.
p>Az amerikai demokráciaexport keretében próbálnak forradalmat szítani Oroszországban a mari kisebbség szervezetei, vádaskodott egy orosz magántelevízió politikai háttérműsora. A TVC csatorna Az igazság pillanata című műsora manipulatív vágásokkal azt a látszatott keltette, mintha ezt a marik vezetője, Vlagyimir Kozlov be is ismerte volna.

A műsorban nyilatkozó Kozlov valóban elismerte, hogy a marik szervezete, az Öszmari Tanács, ileltve a nemzetközi finnugor újság, a Kudo-kudo is kap pályázati támogatást a Soros-alapítványtól, valamint finn, észt és magyar intézményektől. A műsor ezt úgy állította be, mintha az alapítvány és a külföldi intézmények a Tanács ellenzéki tevékenységét támogatják. Kozlov valójában azt mondta, hogy a pénzen számítógépeket és irodai felszereléseket vettek.

Összefüggéseket látnak

Ez azonban nem akadályozta meg Az igazság pillanata készítőit abban, hogy egy Eduard Sevarnadze bukott grúz elnökkel készített interjú részleteinek bevágásával a nemzetközi összeeskűvés látszatát keltse, hogy a Soros-alapítvány humanitárius programnak álcázva bársonyos forradalmakat készít elő a posztszovjet térségben.

A tévéműsorban ismertették az orosz parlament tíz nappal ezelőtti, a mari kérdés európai parlamenti tárgyalását elítélő határozatát is. A teljes egészében a Kreml irányítása alatt álló parlament azzal vádolta a kérdést beterjesztő magyar, finn és észt képviselőket, hogy a baltikumi orosz kisebbség elleni jogsértésekről akarták csak elterelni a figyelmet.

Paranoiás reakció

A műsor másik megszólalója a szélsőjobboldali Liberális Demokrata Párt alelnöke volt. Alekszej Mitrofanov gyanúja szerint a még mindig hidegháborút folytató amerikai kormány a CIA helyett immár civil szervezeteken keresztűl avatkozik be más államok belpolitikájába. Véleménye szerint a Nyugat, amióta belátta, hogy a csecsenek terroristák, új lehetőséget keresett annak bizonyítására, hogy Oroszországban megsértik az emberi jogokat.

Mitrofanov szerint ezt Mariföldön, egy nem muzulmán régióban találták meg. A különc nácivezér Vlagyimir Zsirinovszkijhoz hasonlóan paranoid Mitrofanov azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Mariföld orosz elnökét, Markelovot egy európai útján letartóztassák és "afféle kis Pinochetként" perbe fogják.