Emőke
-4 °C
9 °C

Terrorellenes ügynökök három ország repülőin

2001.12.18. 09:47
Az utasok biztonsága érdekében az Egyesült Államok és Izrael mellet ezentúl Ausztrália is alkalmaz titkos ügynököket az ország légi járatain. A szigetországban egyéb nemzetbiztonsági intézkedéseket is életbe léptetnek.
A szeptember 11-i merényletek miatt elrendelt terroristaellenes intézkedések keretében a hét végétől fegyveres titkos ügynökök lesznek jelen az ausztrál légitársaság egyes belföldi és külföldi járatain.

Kétnapos őrizet, e-mail figyelés

Egy keddi bejelentés szerint a John Howard vezette kormány jóváhagyta azt az elképzelést, hogy a titkosszolgálat - ügyvédi képviseletet sem biztosítva - 48 órára őrizetben tarthat bármely olyan személyt, aki a nemzetbiztonságot fenyegető akcióról információval rendelkezik. Az illető elektronikus levelezése is "lehallgatható".

Több mint 100 tiszt a gépeken

A légi biztonságra felügyelő járatkísérő tisztek első csoportjának - 22 főnek - a kiképzése a hét végére befejeződik, és az év végéig további 89 tiszttel egészül ki az új légi biztonsági erő, amelynek tagjait a rendőrség és a védelmi szolgálatok soraiból toborozzák.

Ausztrálián kívül eddig az Egyesült Államok és Izrael az a két ország, amely fegyveres titkos ügynököket alkalmaz a légi járatokon az utasok biztonsága érdekében. A járatokon való jelenlétük kiegészíti a repülőtéri biztonsági szolgálatok tevékenységét.