Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Blair átalakította a kormányt, távozott a védelmi miniszter

2005.05.06. 23:21
Más posztra került az iraki háborút kísérő, súlyos belpolitikai botrányokban erősen kompromittálódott brit védelmi miniszter, miután Tony Blair kormányfő a megnyert választás után, péntek este átalakította kormányát.

A brit Munkáspárt történelmi, egymás zsinórban győzelmét aratta a csütörtöki parlamenti választáson, jóllehet korábbi, 160 fősnél nagyobb alsóházi többsége a lassan végleges adatok szerint 66-ra olvadt. A pozícióvesztést egyöntetű vélekedések szerint az iraki háború utáni, szinte folyamatos belpolitikai botránysorozat okozta.

Feltűnően háttérben maradt

Geoff Hoon eddigi védelmi minisztert a közvélemény szorosan hozzákapcsolta e botrányokhoz, különösen azóta, hogy két éve öngyilkos lett a tárca első számú biológiai fegyverzeti tanácsadója, David Kelly. Kelly volt a vélelmezett forrása a BBC rádió egy riportjának, amely szerint a kormány szándékosan feltupírozott adatokat tett közzé az iraki tömegpusztító fegyverzetről. A riport után példátlan összecsapás-sorozat kezdődött a rádió és a kormány között. A vezető szakértőt nyers stílusú nyilvános parlamenti meghallgatásnak vetették alá; Kelly két nappal később, egy erdőben felvágta csuklóján az ütőeret.

Kelly nevének kiszivárogtatásáért a közvélemény Hoont tette felelőssé. A most áthelyezett védelmi miniszter a választások előtt feltűnően a háttérben maradt. Hoon a péntek esti kormányátalakítás során az alsóház vezérének posztját kapta. Ez kabinettagsággal járó, a frakcióvezetőénél jóval szélesebb körű, mindig kormánypárti politikus által betöltött - a házelnökével nem azonos - jelentős tisztség, viselője felelős a parlamenti tárgyalási napirend zökkenőmentességéért.

Straw maradt

Geoff Hoon helyére John Reid eddigi egészségügyi miniszter került; őt Patricia Hewitt, az eddigi ipari és kereskedelmi miniszter váltotta az egészségügyi tárca élén. Hewitt eddigi tárcáját kibővítették, termelékenységi, energiaügyi és ipari minisztériummá, amelynek élére Alan Johnson eddigi munka- és nyugdíjügyi miniszter került. Johnson posztját David Blunkett, az előző munkáspárti kormány volt belügyminisztere kapta. A világtalan Blunkett fél éve magánéleti botrányok közepette volt kénytelen távozni: férjezett szeretőjének különböző, hivatalából eredő szociális kedvezményeket juttatott, és a nő nemrég született gyermekét is magáénak nyilvánította, jóllehet ezt genetikai vizsgálatok azóta kizárták.

A pártjában rendkívül tehetséges politikusként számon tartott Blunkett közeli visszatérésére Blair már a volt belügyminiszter távozása után egyenes utalásokat tett. A három legfőbb kabinetposzt élén nem történt változás: Gordon Brown, akit mindenki Blair utódjelöltjének tart, megtartotta a pénzügyminiszteri tárcát, Charles Clarke maradt a belügyminiszter és Jack Straw a külügyminiszter, jóllehet az ő menesztésére is többen számítottak.