Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Meghalt a koszovói zavargásokban megsebesült ukrán rendőr

2008.03.18. 11:41
Kosovska Mitrovica-i összecsapásokban sokan megsérültek, kómában van egy szerb tüntető is, aki a bíróság épületénél kapott fejlövést.

Meghalt a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) egyik ukrán rendőre, aki hétfőn megsebesült a szerb tüntetőkkel vívott Kosovska Mitrovica-i összecsapásokban - közölte a koszovói rendőrség szóvivője. Veton Elsani keddi közlése szerint az ukrán rendőr, aki egy kézigránát robbanásában sebesült meg, még hétfőn este halt meg egy katonai kórházban.

Az etnikailag megosztott város északi, szerbek lakta részében azután robbantak ki zavargások, hogy az UNMIK rendőri ereje hétfő hajnalban visszafoglalta a városi bíróság épületét a Koszovó függetlensége ellen tiltakozó szerb alkalmazottaktól, s több tucat embert őrizetbe vett.

Kómában van egy szerb tüntető is, aki a bíróság épületénél kapott fejlövést. A férfi súlyos agykárosodást szenvedett.

Az albán többségű dél-szerbiai tartomány függetlenségének egy hónappal ezelőtti kikiáltása óta a hétfői volt a legsúlyosabb erőszakos konfliktus. A NATO és az ENSZ koszovói missziója hétfőn egyaránt arról számolt be, hogy feldühödött szerb tömeg nemcsak kövekkel, petárdákkal és Molotov-koktéllal, de sorozatlövő fegyverekkel és kézigránátokkal is támadta az UNMIK rendfenntartóit.

Hétfő esti rendőrségi közlés szerint 63 - lengyel , ukrán, francia - ENSZ-rendőr és mintegy 70 koszovói szerb sebesült meg. A zavargás 32 részvevőjét állították elő, ellenük büntető eljárás indul.