Robbantott Obama nőcsapata

2008.02.04. 07:30

Barack Obama nem elégedett meg azzal, hogy a legutóbbi felmérések szerint utolérte Hillary Clintont a demokrata elnökjelöltségi verseny legnagyobb skalpjának tartott Kaliforniában: vasárnap felesége és legfontosabb nő támogatói, Oprah Winfrey talkshow-királynő és Caroline Kennedy, John F. Kennedy lányának a segítségével komolyan tervbe vette a Hillary erősségét jelentő nők megszerzését. Obamának már csak azért is szüksége van az erősítésre, mert a férfiak között ugyan biztosan vezet a legtöbb delegáltat jelentő tagállamban, de a pollok alapján kedden várhatóan a nők mennek el nagyobb arányban szavazni.

A decemberben Iowában, New Hampshire-ben és Dél-Karolinában is Obama mellett kampányoló Oprah megfejelve Caroline-nal és Michelle Obamával már önmagában is illusztris triót jelent, azonban az illinois-i szenátor kampánystábja tartogatott még egy meglepetést a tarsolyában. Az énekes legenda Stevie Wonder mellett Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó felesége, Maria Shriver is a Los Angeles-i rendezvényen jelentette be, hogy Obama elnökjelöltségét támogatja.

„Azt hiszem, hogy Barack Obama tagállamként biztosan Kalifornia lenne” - jelentette ki Shriver kilencezres hallgatóság előtt nagy üdvrivalgás közepette. „Obama a bennünk rejlő erőről szól, hogy mire vagyunk képesek, ha összefogunk. Lehetőséget jelent nőknek, afro-amerikaiaknak, latinóknak, időseknek, fiataloknak - mindannyiunknak” - méltatta a kaliforniai first lady Obamát. A rendezvény másik főszereplője, a másfél hónap után visszatérő Oprah pedig arról próbálta meggyőzni a nőket, hogy nem kell bűntudatot érezniük, amiért egy női jelöltet hagynak ott Obamáért.

A kaliforniai first lady bejelentésére egyébként némileg számítani lehetett: a héten a republikánus esélyes John McCaint támogató Arnold Schwarzenegger is elismerően beszélt Obamáról, ezen kívül Shriver a Kennedy-klán tagja, amelynek prominensei Ted Kennedyvel és Caroline Kennedyvel az élen néhány kivétellel mind Barack mellett foglaltak állást.

Shriver, a családét nyilván nem véletlenül egy héttel követő bejelentése (saját bevallása szerint ugyan az utolsó pillanatban döntött Obama támogatása mellett, de ezt azért nyilván fenntartásokkal kezeljük) azért különösen fontos, mert Obamáék így rögtön meghatározták, hogy hétfőn - természetesen a Super Bowl kivételével - mivel foglalkozzanak címlapjukon a kaliforniai lapok. Obama kampánystábja nagyon tudatosan használja ezt a lehetőséget a demokrata előválasztási időszakban: a február 5-i szuperkedd előtt minden egyes támogatás plusz lökést jelent az illinois-i szenátornak, aki a korábbi Kennedy kinyilatkoztatáshoz hasonlóan most is éppen a legfontosabb pillanatban jut országos ingyen reklámhoz a címlapokon, valamint a legfontosabb tévécsatornákon.

Ha már a reklámoknál tartunk: miközben vasárnap a négytagú nőkülönítmény segítségével próbálta elszipkázni Clintontól a nők egy részét, Obama arra is figyelt, hogy a férfiak között növelje már meglévő előnyét. Az Egyesült Államok legnézettebb tévéműsora, az amerikai foci döntő Super Bowl reklámszünetében sugározták kampányfilmjét, amivel elemzők szerint a férfiakon kívül akár még az amerikai focit egyre jobban kedvelő fiatalabb nők között is nőhet a népszerűsége.

A végére pedig még a hajrában bejelentette támogatások címszó alatt hozzátesszük, hogy pénteken Kalifornia legnagyobb szakszervezete, a 650 ezer tagot számláló SEIU bejelentette, hogy Barack elnökjelöltségét támogatja. A tagok közül nagyon sokan a latino népességhez tartoznak, ezért elemzők szerint a hátralévő kis időben is tovább javulhatnak Obama esélyei a tagállamban. Korábban egyébként már két-két kisebb szakszervezet felsorakozott Obama, illetve Clinton mögött, de ez az első igazi nagy hal valamelyik jelöltnél.