Elbizonytalanodás Clinton táborában

2008.02.12. 12:05

Válsághangulat uralkodik Hillary Clinton táborában a New York Times tudósítása szerint. A jelölt Barack Obama hétvégi sikerei után hétfőn konferenciahívással próbált lelket verni támogatóiba és kampánycsapatába. A Timesnak nevük elhallgatását kérve nyilatkozó bennfentesek szerint Clinton fáradtnak és szomorúnak tűnt, de elszántnak is Texasszal és Ohióval kapcsolatban.

Az elszántságra szüksége is lesz, hiszen ezen a két államon múlhat jelöltsége. Obama a hétvégén mindent besöpört, és a februárban még hátralevő négy előválasztásnak és a hawaii kaukusznak is ő az esélyese. Azaz, a március 4-én előválasztó két nagy állam előtt Clinton zsinorban kilencszer kaphat ki, ez pedig mindenképpen gyengíti pozícióját.

De ahhoz, hogy esélyei életben maradjanak, támogatói szerint nem elég nyernie, megsemmisítő vereséget kell mérnie Obamára. Hiszen Texasban és Ohióban is ő számít esélyesnek, a híres momentum, azaz a lendület visszaszerzéséhez csak a győzelem nem elég. Hiszen, ha Obama szorosra hozza a versenyt, a két jelöt nagyjából ugyanannyi delegáltat kaphat - ez pedig azt jelentené, hogy a demokraták jelölőgyűlésére Obama vihet több delegáltat.

Ez esetben a szuperdelegáltak, azaz a párt vezető tisztségviselői döntenének. A nagyjából nyolcszáz delegált mandátuma kötetlen, A CNN felmérése szerint Clinton eddig 224, Obama 135 támogatót szerzett körükben. Viszont a Times értesülései szerint többen is jelezték, hogy Obama sikere esetén átállnának.

A politikai gondok mellett anyagi problémák is szóba kerültek. Obama idén többszörösen lekörözte, Clinton egyik kampánytámogatója szerint ők napi félmillió, Obamáék napi egymillió dollárt képesek felhajtani.

Hivatalosan nem aggódnak az anyagiak miatt, Hassan Nemazee, a kampány pénzügyi igazgatója szerint februárban saját rekordnak számító 25 millió dollár begyűjtésére van remény. Obama januárban 32 millió dollárt kalapozott össze. hasonlóan

Optimista Mark Penn, Clinton fő közvélemény-kutatója és kampányának egyik főtanácsadója is. "Hosszú távon Hillary Clinton esélyesebb John McCain legyőzésére" - nyilatkozta a Timesnak. Kérdés, hogy eljut-e addig.