Hillary csípős paprikával küzd a kimerültség ellen

2008.04.24. 16:22

A több mint egy éve tartó elnökválasztási kampány rendkívül megviseli az elnökjelölteket, de a többek között éppen a keddi pennsylvaniai előválasztás eredménye miatt továbbra is folytatódó kiélezett küzdelem mellett a testedzésre is odafigyelő Barack Obamának és a csípős paprikával turbósító Hillary Clintonnak esélye sincs a pihenésre. Az AP szerint a folyamatos hajtás mindkettőjükön meglátszik, a hírügynökség elemzői ugyanis éppen a kimerültségnek tulajdonítják Obama bitter elszólását és Clinton boszniai botrányát. Miközben a demokraták egymást fárasztják, a republikánus John McCain egy kicsit szusszanhat, hiszen ő már március 4-én bebiztosította jelöltségét.

„Időnként, persze, van ilyen” - ismerte el az elmúlt hetekben sok rendezvényen a januárhoz képest már szemmel láthatóan megviseltebb Obama, amikor a kimerültségről kérdezték a héten. „Tizenöt hónapja kampányolok az elnökségért. Ez azt jelenti, hogy az elnökjelöltségem bejelentése után született kisbabák közül sokan már járnak és beszélnek. Hosszú előválasztási időszak ez” - mondta szerdán az illinois-i szenátor, aki gyakran megemlíti, hogy milyen ritkán tud csak együtt lenni a családjával.

Az Obama-család ugyan márciusban egy rövid időre a Virgin-szigetekre utazott kikapcsolódni, de az április 22-i pennsylvaniai előválasztásra készülve ismét hajnaltól késő éjjelig tartott az illinois-i szenátor napi programja. Általában hajnalban egy reggeli büfében vagy kávézóban kezdett, és késő éjjel valamilyen kampányrendezvénnyel zárt, a kettő között pedig mindennap a lehető legtöbb rendezvényt és interjút sűrítette be a kampánystáb. Obama kedden például egy csaknem 20 órás kampánynapot tudott le: reggel hatkor indult a szállodájából egy tévé interjúra Philadelphiában, majd meg sem állt egészen éjjel fél kettőig, amikor a repülője leszállt Chicagóban. A kimerültséget a kampányoló politikusoknál megszokott mikroalvásokkal és napi testedzéssel próbálja kivédeni.

Az illinois-i szenátornál tizennégy évvel idősebb Hillary általában elvicceli a fáradtságról és az elhúzódó kampányról szóló kérdéseket, emellett már többször elmondta, hogy férje elnökválasztási kampányai alatt hozzászokott a folyamatos hajtáshoz. Demokrata ellenfeléhez hasonlóan az elmúlt hetekben Clinton is hajnalban kelt, és általában egy helyi tévé- vagy rádióinterjúval kezdett, majd egész nap rendezvényeken vett részt és gyakran csak éjfél után került ágyba. Az időnként szinte már embertelen menetrendet jellemzi, hogy Martin Luther King meggyilkolásának 40. évfordulóján például hajnali ötkor érkezett meg a szállodájába, de hat órával később már a kamerák előtt várta a kérdéseket egy tévéinterjúban.

Hillaryt egyébként szinte mindenhova profi fodrászok és sminkesek kísérik el, és segítenek neki, hogy egész nap a lehető legfrissebbnek nézzen ki. Erre egyébként Obamánál talán jobban is figyelnie kell, mivel 2007. december végén például a konzervatív megmondóemberek részéről komoly támadások alapját szolgálta a New Hampshire-ben kialvatlanul fagyoskodó Clintonról készült előnytelen fotó, amelyen az egykori first lady a szokásosnál ráncosabbnak és idősebbnek nézett ki. Egyébként természetesen Clinton is a néhány perces szunyókálások híve, de ezen kívül az AP szerint meglepő módon többek között csípős paprikával próbálja megóvni az egészségét. Testedzésre viszont már nem jut ideje.

Miközben a pártjuk jelöltségéért harcoló demokraták nem engedhetik meg maguknak, hogy akár csak egy percre is kiengedjenek, a republikánus jelöltséget március 4-én begyűjtő John McCain már hátradőlve figyelheti az eseményeket. A jelöltség megszerzése óta a 71 éves vietnami veterán alaposan visszavett a napi hajtásból, naponta már csak egy vagy két nyilvános rendezvényen vesz részt. Persze ez nem jelenti azt, hogy a többi időt pihenéssel töltené, a háttérben ugyanis keményen készül a csapatával a novemberi elnökválasztásra, és a pénzgyűjtésben is van mit bepótolnia a demokrata riválisokhoz képest. Ugyanakkor a hétvégeken egyelőre nem kell újra dolgoznia.

A jelek szerint egyébként különösen álmosítóra sikeredett David Petraeus-nak, az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnokának április eleji beszámolója, hiszen mindkét fent látható kép a tábornok szenátusi meghallgatásán készült.