Hillary a pénzéért csinálja?

2008.05.25. 17:21

A kampányok hivatalos pénzügyi jelentései szerint áprilisban is folytatódott a korábbi tendencia: a demokrata jelöltségtől egyre messzebb kerülő Hillary Clinton több pénzt gyűjtött, mint a republikánus John McCain, a demokrata esélyes Barack Obama meg mindkettőjűket jóval felülmúlta. A két demokrata együtt eddig négyszer annyi pénzt gyűjtött, mint McCain, és ez annak ellenére is bizakodásra adhat okot, hogy ennek nagy részét egymás ellen el is költötték. Hillary egyre növekvő adóssága ugyanakkor komoly hátrányt jelent az egykori first ladynek, aki egyes vélemények szerint éppen azért maradt versenyben, hogy visszakapja saját zsebből fizetett kölcsöneit. (Daily Mail, Los Angeles Times, Washington Times)

Barack Obama 31 millió dollárt gyűjtött áprilisban, ami egyébként így is visszaesés a a februári 55 és a márciusi 40 millió dollárhoz képest. Az illinois-i szenátornak ráadásul 2008-ban először volt kevesebb a bevétele, mint a kiadása. Bevételeinél ötmillióval többet, 36 millió dollárt költött, így adóssága is kétmillió dollárra ugrott. A másfél millió bejelentett támogató (közülük 200 ezren áprilisban csatlakoztak) ugyanakkor mindenképpen komoly fegyvertényt jelent a következő hónapok pénzgyűjtésére nézve, ráadásul már korábbi fontos Clinton-támogatók is utaltak neki pénzt áprilisban.

Hillary Clinton nem áll olyan jól, mint demokrata riválisa. Az egykori first lady nyolc millióval költött többet az áprilisban befolyt 22 millió dollárnál és már az év eleje óta nem tudja egyensúlyban tartani kiadásait a bevételeivel. Többek között ennek köszönhető a Clinton-kampány 20 millió dollárt is meghaladó adóssága, amiből 12 milliót Hillary saját zsebből fizetett ki. Először januárban kölcsönzött magának 5 millió dollárt, majd áprilisban újabb 6,4 milliós kölcsönt ismertek el. Ráadásul a folyamat nem állt meg, hiszen a kampány több munkatársa a hivatalos adatokban még nem látszódó további másfél milliós kölcsönt erősített meg májusban is.

A Bloomberg szerint Hillary elsősorban nem az alelnökségért, hanem éppen a súlyos adósságok miatt, anyagi érdekből maradhatott továbbra is versenyben. A saját kölcsönökön kívül esetleg a kizárólag a novemberi elnökválasztáson felhasználható 23 milliós adományainak átcsoportosításával visszafizetheti a 10 milliós tartozását, ugyanakkor egy többek között éppen John McCain közreműködésével elfogadtatott törvény értelmében legkésőbb az augusztus végi konvencióig van ideje, hogy a pénzéhez jusson, máskülönben a zsebből kifizetett több mint 11 millió dollár kölcsönből átminősül adománnyá.

Az utóbbi hetekben az is felvetődött, hogy esetleg Obama jelenthetné a megoldást Hillary pénzügyi problémáira. „Ez teljesen normális dolog, hogy egy vesztes jelöltnek a győztes megpróbál segíteni az esetlegesen felmerült adósságok visszafizetésében" - mondta Tad Devine, egy demokrata tanácsadó. Ugyanakkor az ötlet a témában készített felmérések szerint nem igazán jött be a demokrata választóknak, és David Axelrod, Obama főstratégája rögtön jelezte is, hogy korai ilyesmiről beszélni, és szerintük Clinton egyébként is biztosan meg tudja majd oldani az adósság kifizetését.

A republikánus elnökjelölt John McCain ugyan a három jelölt közül a legkevesebbet, 17,8 millió dollárt gyűjtötte össze áprilisban, de emellett csak 6,4 milliót költött. McCain a hivatalos jelöltségnek köszönhetően egyelőre összesítésben sem áll rosszul: május elején 21,8 milliója volt a bankban, miközben a 2007 eleje óta összegyűjtött 265 millióból a pénzgyűjtő rekorder Obamának csak 46,6 milliója maradt, a többit felemésztette a Hillary elleni küzdelem.

Az áprilisi kedvezőbb eredmény ellenére ugyanakkor a demokraták hihetetlen pénzgyűjtő potenciálja nem túl sok jót jelent McCainnek és a republikánusoknak, akik 2008-ban ráadásul hagyományos támogatóik egy részét is elvesztették. A 2002-es elnökválasztás alkalmával például még 3-1 arányban inkább a republikánusokat pénzelő gyógyszergyárak és orvosi műszereket készítő vállalatok eddig hatszor annyi támogatást utaltak a két demokrata jelöltnek, mint McCainnek.

McCain szempontjából csak az javít valamit az összképen, hogy a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) tele van pénzzel, miközben a demokrata pártvezetés (DNC) kasszája szinte üresen áll. Május elején az RNC-nek 40,1 millió dollárja, míg a DNC-nek csupán 4,4 milliója volt a bankban. De a republikánus pártvezetés a pénzgyűjtésben is messze lekörözte a demokratákat, az áprilisi adatok szerint ugyanis 15,7 milliót szedtek össze, szemben Howard Deanék 4,7 milliójával.

A DNC hátránya ugyanakkor egyenesen arányos Obama és Clinton szárnyalásával, amivel a pártvezetés is tisztában van. Éppen ezért a leégett DNC és végeredményben saját maguk megsegítésére Obama, Clinton és a pártvezetés létrehozott egy közös Győzelmi Alapot, amit aztán a hivatalos jelölt felhasználhat majd a novemberi elnökválasztási kampányban.