Hillary egye meg, amit főzött

2008.07.09. 14:14

Miközben szerdán és csütörtökön Barack Obama és Hillary Clinton az illinois-i szenátor novemberi győzelméért közös pénzgyűjtő rendezvényt tart majd New Yorkban, továbbra sem tisztázott, hogy mi lesz az egykori first lady 23 millió dolláros adósságával, amit az elhúzódó előválasztási kampány során halmozott fel. (International Herald Tribune)

Obama ugyan megkérte a legfontosabb támogatóit, hogy segítsenek pénzt gyűjteni egykori riválisának, de egyelőre - a Clinton stáb szavaival élve - mindössze rongyos 100 ezer dollár gyűlt össze, bár ígéreteket kaptak ennél többre is. A legfontosabb Clinton-támogatók emellett nehezményezték, hogy az illinois-i szenátor emberei nem hívták meg őket kulcsfontosságú pénzgyűjtő találkozókra, és nem érezték, hogy elismernék őket, ha Obama novemberi győzelméért dolgoznának a továbbiakban. Kifogásolták továbbá, hogy Obama nem szólította fel az összes, csaknem másfél millió támogatóját, hogy segítsenek Hillarynek.

Az akadozó pénzgyűjtés kapcsán több Obama támogató is kijelentette, hogy nem segítenek Clintonnak, mert szerintük az egykori first lady az adósság nagy részét akkor halmozta fel, amikor már matematikai esélye sem volt a jelöltség elnyerésére, és éppen ezért csupán azért maradt versenyben, hogy ártson Obamának. A felfokozott indulatokra jellemző, hogy amikor a napokban egy támogató emailben kérte több társát, hogy utaljanak Hillarynek, a legtöbben minősíthetetlen stílusban küldték el a fenébe a pártegység érdekében szervezkedőt. A legtöbben egyébként is úgy vélik, hogy minden egyes pennyre szükség van a republikánus elnökjelölt John McCain elleni küzdelemhez, ráadásul szerintük az sem egyértelmű, hogy mégis mennyi pénzzel elégednének meg Clintonék Obama adományozóitól.

Hillary a 23 milliós adósságból egyébként csak 12 millióval tartozik különböző hitelezőknek, és a kampánya ki nem fizetett munkatársainak (köztük leginkább az egykori főstratéga Mark Pennek, akinek az elbaltázott kampányért sok esetben még Clinton-támogatók sem fizetnének). A maradék 11 millió dollárt Clinton hivatalosan saját magának adta kölcsön, és elmondása szerint ennek visszafizetéséhez nem várja a saját vagy Obama támogatóinak a segítségét.

Több fontos pénzgyűjtő és elemzők várakozásai szerint a héten tartott New York-i pénzgyűjtő rendezvények áttörést hozhatnak majd a Clinton-adósság kérdésében, és Obama támogatói a jövőben szívesebben utalnak majd az egykori first ladynek.