Vacsorázzon Hillaryvel!

2008.07.30. 15:45

Hillary Clinton leginkább az előválasztások során felhalmozott 25 millió dolláros adóssága kapcsán kerül a hírekbe mióta lassan két hónapja visszalépett az elnökválasztási küzdelemtől. Az egykori first lady egy ideig korábbi ellenfelétől, Barack Obamától remélt segítséget, aki meg is kérte a támogatóit, hogy segítsenek kihúzni Hillaryt a pénzügyi válságból, azonban a kezdeményezés csak pár százezer dollárt hozott.

Clintonék stratégiát váltottak, és ezúttal már egy exkluzív búcsúvacsora belengetésével próbálják adakozásra bírni a választókat. "A nyár az egyszerű élvezeteké: családi vakáció, baseball, és vacsora a csillagos ég alatt. Olyan szívesen töltenék egy kis időt veletek!" - olvasható Hillary közleményében. A helyszín egyelőre még nem ismert, de az odautazás költségeit is Clintonék állják. (CNN, Le Monde)

A vacsorán aztán bármiről lehet beszélgetni Hillaryvel

A személyes találkozásra bárkinek lehetősége van, aki 10 és 2300 dollár közötti összeggel kisegíti az egykori first ladyt, és ezzel részt vesz sorsolásban. Az egykori first ladynek szüksége is van a segítségre, a Szövetségi Választási Bizottság július eleji adatai szerint ugyanis összesen 25 milliós adóssága van, ebből 13 millió saját magának adott kölcsön. Clinton tartozása egyébként annak ellenére is 2,5 millió dollárral nőtt júniusban, hogy 7-én már hivatalosan is felfüggesztette a kampányát. Elemzők szerint ez annak köszönhető, hogy a júniusban tartott Puerto Rico-i, montanai és Dél-Dakotai előválasztások mellett a kampány lezárása is különböző költségekkel járt.

Hillary mostani ajánlata egyébként némileg visszalépés az előválasztások alatt beígért nyereményhez képest. Márciusban ugyanis még két kisorsolt adományozónak és azok kísérőinek is VIP helyeket biztosított Elton John április 9-i New York-i koncertjére, amelynek gálaestjén aztán a meghívottak az egykori first ladyvel és az énekessel is találkozhattak.

Akkor Obama próbált szimpla vacsorával pénzt keresni: "Elküldöm Önért a repülőmet, fizetem a vacsorát, és megbeszéljük, mit kellene tenni az ország érdekében. Szerintem jól fogunk szórakozni" - szólt az illinois-i szenátor csábító ajánlata.

Obama is szívesen vacsorázott a támogatókkal

A republikánus elnökjelölt John McCain is beszállt a versenybe, az ő márciusi adományozói közül a szerencsések helyet kaptak a Straight Talk Express-en (Egyenes Beszéd Express: McCain kampánybusza, amin, hacsak nem a viagráról kérdezik, általában egyenes válaszokat ad a kérdésekre), és még egy díszes emlékjegyet is hazavihettek az eseményről.

Külön érdekesség, hogy az akcióhoz szükséges adományok alsó határa Hillary esetében volt a legkisebb, 10 dollár, míg Obama legalább 15, McCain viszont legalább 50 dollárt várt el a nyereményért is versenyző támogatóktól. A felső határ minden esetben a választási törvény alapján lehetséges 2300 dollár volt.