McCain belerondít Obama diadalmenetébe

2008.08.25. 14:11
94 hozzászólás

A következő négy nap a demokraták denveri jelöltállító gyűléséről fog szólni az Egyesült Államokban, ilyenkor a rivális általában nem próbál mindenáron bekerülni a hírekbe, hanem leginkább pénzgyűjtésre és stratégiai megbeszélésekre használja ezt az időszakot. Nem úgy a 2008-as republikánus elnökjelölt John McCain, aki nem engedi át teljesen a terepet ellenfelének, hanem folyamatosan tévés hirdetésekkel támad a konvenció közvetítésének szüneteiben. (Politico, Washington Times)

A demokrata stratéga Mary Anne Marsh szerint a McCain kampány taktikája az elnökjelölti kampányok változásaira hívja fel a figyelmet. Szerinte régebben a jelöltek szinte csöndben maradtak ellenfelük konvenciója alatt, és olyanra végkép nem volt példa, hogy bárki is hirdetésekkel fúrta volna meg a másik négynapos diadalmenetét. „Nem kétséges, hogy ezúttal az Obama kampány is bevásárol majd a jövő hétre” - mondta a szeptember 1-én kezdődő republikánus jelöltállító gyűlésre utalva.

A republikánus jelölt döntése nem teljesen meglepő, hiszen McCain szeptember 4-étől állami finanszírozással kampányol majd, ezért egy héten belül el kell szórnia az eddig összegyűjtött milliókat. „McCainnek most elég pénze van, hogy szakítson a hagyományokkal és az ellenfél konvenciója alatt is reklámidőt vegyen” - mondta a republikánus stratéga Scott Reed is, aki az 1996-os elnökjelölt Bob Dole kampányfőnöke volt. Szerinte ezen a héten is mindenképpen sulykolni kell a választókba a republikánusok utóbbi időszakban közvetített üzenetét, miszerint Obama nem alkalmas az ország vezetésére.

Emellett a konvencióra Denverbe érkező rengeteg hollywoodi filmsztár és énekes kitűnő alkalmat nyújt McCainnek, hogy komoly politikus helyett egyszerű celebként állítsa be Obamát, akit korábban Paris Hiltonhoz és Britney Spearshez hasonlított. Egyébként valóban annyi híresség várható a héten Colorado fővárosába, hogy a Daily News egész egyszerűen már egy második Vanity Fair Oscar partinak titulálta a demokraták rendezvényét. Többek között Ben Affleck, Oprah Winfrey, Madonna, Kanye West, Scarlett Johansson és Quentin Tarantino is személyesen akarja látni Barack Obama hivatalos jelöltté választását.

A hirdetés offenzíva mellett a republikánusok demonstrációkat szerveznek a demokrata konvenciónak helyet adó Pepsi Center közelében. A nagyobb felhajtás érdekében pedig még az előválasztások során McCaintől kikapó és lehetséges alelnökjelölt Mitt Romney is Denverbe utazik, írja a CNN. A maga részéről McCain kulcsfontosságú billegő államokban tölti a hetet, amivel a stáb reményei szerint legalábbis a helyi médiában megjelenik majd a konvenció mellett.

A kampánystáb ugyanakkor a nagyszabású tervek ellenére tisztában van vele, hogy ez a néhány nap tényleg nem róluk fog szólni. „Ott akarunk lenni a hírekben, de azért belátjuk, hogy most a demokraták lesznek reflektorfényben” - mondta McCain szóvivője.

„Nem az a négy-öt másodperc számít, amit ilyenkor el lehet érni a hírekben. A lényeg, hogy a lehető leggyorsabban át kell venni a kezdeményezést, miután a másik fél befejezte a konvencióját” - mondta Dan Schnur politológus. McCainék többek között erre is készülnek, hiszen a Politico már korábban megírta, hogy augusztus 29-én pénteken, egy ohiói rendezvényen jelenti majd be az arizonai szenátor saját alelnökjelöltjét, amellyel reményeik szerint a két nappal később kezdődő republikánus konvencióig már átvehetik a kezdeményezést és elvonhatják a figyelmet Obama csütörtöki beszédétől.