Telefonbetyárnak hitték Obamát

2008.12.04. 15:54

Barack Obama szerdán többször is hoppon maradt, amikor hiába próbálta elérni az egyik republikánus kongresszusi képviselőt. Ileana Ros-Lehtinen ugyanis telefonos átverésnek hitte a hívását, és kétszer is durván lerázta a megválasztott elnököt. (CNN, Politico)

A politikusnak kora délután szólt az egyik tanácsadója, hogy Obama keresi telefonon. A megválasztott elnöknek még sikerült bemutatkoznia, azonban Ros-Lehtinen hamar félbeszakította. Közölte vele, hogy nincs ideje a dél-floridai rádiók egyikének átveréseire, majd lecsapta a telefont.

Másodszor már Obama leendő kabinetfőnöke Rahm Emanuel jelentkezett be. „Ileana, el sem hiszem, hogy leráztad a megválasztott elnököt” - kezdte Emanuel, és a tényleg rossz átverésekre emlékeztető felvezetés után nem lehet rajta túlzottan csodálkozni, hogy a képviselő megint azonnal megszakította a beszélgetést.

Végül Obamáék már biztosra mentek, és újabb stábtagok helyett, a képviselőasszonyt jól ismerő Howard Bermant, a képviselőház külügyi bizottságának elnökét kérték meg a közvetítésre. A nyomulás láttán Ros-Lehtinen még mindig gyanakodott, és csak azután engedett, hogy Berman sikeresen elmesélt egy csak kettejük által ismert történetet. Ekkor tudatosult benne, hogy valóban a megválasztott elnököt sikerült kétszer is leráznia.

A képviselőasszony paranoiája nem teljesen meglepő, az amerikai politikusok többsége ugyanis már tisztában van vele, hogy nem árt vigyázni a váratlan hívásokkal. A november 4-i választás előtt két héttel Sarah Palin republikánus alelnökjelölt például nem volt elég óvatos, így fordulhatott elő, hogy több percen keresztül többek között a bébi fókák gyilkolásáról beszélgetett el kedélyesen az egyik kanadai rádió magát Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnöknek kiadó humoristájával.

Az előválasztási kampányban pedig Mitt Romney egykori elnökaspiránst viccelték meg Arnold Schwarzenegger nevében saját fiai, akik videóra is vették a beszélgetés közben egy hamburgert is elfogyasztó apjukat.