Obamán röhögtek legtöbbet az amerikaiak

2012.01.05. 15:18

Így zajlik az előválasztás

Barack Obamának több szempontból sem sikerült legjobban a 2011-es év, erre most kiderül, hogy vele élcelődtek a legtöbbször az amerikai televíziók késő esti talkshow-iban, egy olyan évben, amikor Anthony Weiner saját nemiszervéről ábrázoló képeket küldözgetett körbe Twitteren.

Fotó: Antonio Scorza

A politika mindig is közkedvelt témája volt a beszélgetős műsoroknak (persze nem csak az USA-ban), így aztán nem kell különösebben csodálkozni azon, hogy Barack Obamával kapcsolatban 342 vicces vagy annak szánt megjegyzés, poén vagy félmondat hagyta el a műsorvezetők száját.

A Center for Media and Public Affairs felmérése szerint tavaly a fontosabb network tévés talkshow-műsorvezetők (Dave Letterman, Jay Leno és Jimmy Fallon) első tíz célpontja közül öt a republikánus párt elnökjelöltjei közül került ki, és összességében a műsorvezetők háromszor annyit vicceltek a republikánusokkal, mint a demokratákkal. Ennek ellenére az élen az elnök végzett 342 viccel, azaz közel minden naptári napra jutott egy Obama-poén. A legtöbbet Jay Leno viccelődött vele, kétszer olyan gyakran emlegetve az elnököt, mint Dave Letterman.

A tanulmány szerint összefüggés fedezhető fel az iowai kaukusz végeredménye és a humorbombák között. Mitt Romney, Rick Santorum és Ron Paul, az iowai győztes trió szerepelt a legkevesebbet a beszélgetős műsorok vicces monológjaiban, amit a CMPA elnöke, Robert Lichter így kommentált: „Bebizonyosodott, hogy úgy nagyon nehéz szavazni valakire, ha közben körberöhögjük."

Fotó: Saul Loeb

A három vizsgált műsorban – The Tonight Show (Jay Leno), The Late Show (Dave Letterman) és Late Night (Jimmy Fallon) – a leggyakrabban Herman Cain neve hangzott el vicces környezetben, egészen pontosan 191 alkalommal. Második Rick Perry (186), őt követi Michele Bachmann (128), Newt Gingrich (110) és Sarah Palin (109). Mitt Romney-val csak 79 alkalommal poénkodtak, Ron Paul még unalmasabb volt (17), de a lista végén a kampány legnagyobb szakaszában a felmérések végén kullogó, de Iowára szárnyakat kapó Rick Santorum állt 16 viccel.

A demokrata oldalon Obama elnök főleg Jay Leno kedvelt célpontja volt 156 viccel, Letterman csak 77-et sütött el az elnökről. Letterman egyébként legtöbbet Anthony Weinerrel foglalkozott (85 alkalommal), de Obamát nála még Oszama bin Laden is megelőzte (79). Az összesített listán Anthony Weiner kárára 220 viccet eresztettek el a tévések.