Egymillió dollárnál tart Colbert vicckampánya

2012.01.31. 21:01 Módosítva: 2012.01.31. 23:27

Egy komoly kisebb kaliberű elnökjelölt is megirigyelné a talk show-járól ismert Stephen Colbert vicckampányát, amely néhány hét alatt kicsit sem nevetséges összeget, egymillió dollárt gyűjtött össze.

A pénz persze nem közvetlenül a Megyeri híd névadójának is pályázó Colbert-hez folyt be. Kivétel nélkül mindegyik republikánus elnökjelöltnek, sőt már magának Obama elnöknek is van egy úgynevezett Super PAC-je (Political Action Committee). A Super PAC-eknek formálisan nincs közük a jelölthöz. Mindegyik nagyon ügyel például arra, hogy a neve még véletlenül se legyen köthető egy poltikushoz vagy párthoz sem, közben viszont teljes mellszélességgel állnak ki támogatottjuk mellett. (A Super PAC-ekről bővebben korábbi posztunkban olvashat>>>)

Colbert szervezete ennek megfelelően „A Stephen Colbert-rel semmiképpen sem egyeztető Super PAC" néven indult is ismert volt, de "Americans for a Better Tomorrow, Tomorrow" (ABTT) néven vonult be a köztudatba.

000 GYI0062259126
Fotó: Chip Somodevilla

Kedden közzétették, hogy eddig egészen pontosan 1 023 121 dollárt gyűjtöttek össze a Colbert műsorában is hallható felhívásra a pénztárcájukba nyúló támogatóktól. „Erre varrjál gombot, FEC (Szövetségi Választási Bizottság)! Gurigák feszítik a zsebem!" – írta Colbert a honlapon mellékelt közleményben. A 147 oldalas dokumentum szerint Gavin Newsom, Kalifornia kormányzóhelyettese is utalt ötszáz dollárt, Bradley Whitford színész, Az elnök emberei tévésorozat egyik főszereplője pedig 250 dollárral járult hozzá a vicckampányhoz.

Colbert még az elnökjelölti küzdelemtől már másfél hónapja elbúcsúzó Herman Caint is magával rángatta a végül Newt Gingrich által megnyert dél-karolinai előválasztás előtt, és arra próbálta rávenni a szavazókat, hogy figyeljenek a volt pizzamogul nevére a szavazólapon. „Herman Cain valójában én vagyok" – mondta Colbert, aki saját jogon természetesen nem szerepelt a szavazólapon, Cain viszont még rajta maradt. Végül egy százaléknál is kevesebbet szereztek, Colbert pedig jelezte, hogy hamarosan felhagy a kampánnyal.