Mit nézzünk ma

2012.08.29. 15:39

Így zajlik az előválasztás

A jelölőgyűlések programja mindig rejteget apró örömöket az erre fogékony közösségnek. Ma például helyi idő szerint este hétkor, magyar idő szerint már csütörtök hajnalban kezdődik csak az ülés, melynek elején az Amerika Amputált Veteránjait Támogató csoport (AVAST) vonulnak be a zászlókkal. A himnuszt az egyetemi kosaras dalművész Ayla Brown énekelheti el. Brown kisasszony 2005-ben túljutott az American Idol című lokális megasztár előválogatásán, de a zsűri kiejtette. A legendásan gonosz Simon Cowel szerint olyan, mint egy robot, és kicsit üres. Ott az Ain't No Mountain High Enough című örökbecsűt adta elő.

Az invokációt, vagyis a napi lelki útravalót Ishwar Singh, a Közép Floridai Szikh Társaság elnöke szolgáltatja. Ő az első szikh, aki republikánus jelölőgyűlésen szónokolhat, ha egy kis szerencséje van, nem dobálják meg égő koránokkal.

A folytatásban videóval tisztelegnek Dr. Ron Paul élete és munkássága előtt, ami kedves gesztus a kedden történtek után. Paul nem vállalta a szónoklatot a jelölőgyűlésen - Romney stábja felajánlotta a lehetőséget, azzal a feltétellel, hogy Romney támogatására buzdít a beszédében, amit előtte meg is mutat a kampánystábnak. Helyette fia és politikai örököse, a kentucky szenátor Rand szólal fel.

Nyolctól beszél az előző elnökjelölt, John McCain. A program szerint a louisianai kormányzó Bobby Jindal is felszólal, de ez valószínűleg elmarad, Jindal már kedd este is államában volt, amit szerda hajnalban ért el az Izsák hurrikán. A sztárok közt említenénk még Tim Pawlenty minnesotai kormányzót is

Az est főszónokát, Paul Ryan alelnökjelöltet Condoleezza Rice volt külügyminiszter és nemzetbiztonsági főtanácsadó vezeti fel. Ryantől az elemzők azt várják, hogy Obama gazdasági programját fogja bírálni. Nem áll nagy szónok hírében, így ő is könnyen felülmúlhatja a várakozásokat.