A nemzet anyukája

2012.09.05. 05:29

Amilyen döcögősen indult, olyan jól végződött a demokraták számára jelölőgyűlésük első napja. Michelle Obama, a first lady kimondottan jó szónoklattal támogatta meg férje újraválasztási kampányát. Mi több, voltak pillanatai, amikor még ez a cinikus riporter is úgy érezte, az amerikai politikatörténet nagy szónoklatainak egyikét hallja. De végül a first lady nem tudott nagyvonalúan elsiklani a nemzet anyukájának szerepe mellett, így a beszéd vége még amerikai mértékkel is sziruposra sikeredett.

Pedig remekül indult. Michelle beszélt a mindennapok hőseiről, a katonákról és családaikról. Majd egy szenvedélyes szerelmi vallomás következett. „Négy éve voltak kétségeim. Hittem Barackban, de aggódtam a gyerekeimért, hogy hogyan érinti majd az életüket, ha Barack elnök lesz” – kezdte.

Hamar kiderült, hogy kár volt aggódnia. Obama és ő is szegény, de szorgos családokban nevelkedtek, ahol megtanulták, hogy kemény munkával lehet jobb életet teremteni a gyerekeiknek. „Az elnökség nem változtat meg. Megmutatja, hogy ki vagy” – mondta. Az elnöknek a legnehezebb kérdésekben kell dönteni, „amiben már nem segítenek a táblázatok és az adatok”. „Amikor döntened kell, csakis az élettapasztalatodra támaszkodhatsz” – mondta. És Obama élettapasztalata a kisemberé.

„Amikor az egészségügyről volt szó, nem érdekelte, hogy könnyű-e a döntés. Tudta, hogy mi a helyes döntés. Mert Baracknak az ügyek nem politikaiak, hanem személyesek” – mondta. „És most jobban szeretem a férjem, mint négy éve, jobban, mint amikor megismerkedtünk.”

Jó pillanata volt még beszédének, amikor elébe ment a férjével szembeni kritikáknak. „A változás nehéz. A változás lassú. De végül elérjük” – mondta. Beszéde végén pedig arról beszélt, hogy ha jobb jövőt akar a gyermekeinek, akkor Barack Obamának kell elnöknek maradnia.

A jelölőgyűlés nyitónapjának utolsó órájában beszélt a demokraták hangadója, a fiatal San Antonio-i polgármester, Julian Castro is. Mint már írtuk, a másodikként konvenciózó pártnak nincs könnyű dolga. Most viszont a demokraták olyan szinten ugyanazt csinálták eddig, mint a republikánusok, hogy Castro személyes bemutatkozójában szinte szóról szóra elismételte a republikánusok latino sztárja, Marco Rubio történetét a harmadik generációs bevándorlóról. A beszéde lényegi részében pedig arról beszélt, hogy az országnak az oktatásba kell fektetnie, és esélyt adni mindenkinek az előrejutásra. És, a republikánus hangadóval, Chris Christievel szemben ő legalább nem magáról, hanem a jelöltről és programjáról beszélt, amivel máris sokkal jobb teljesítményt nyújtott.