Ilyen az, ha Trump nincs ott

2016.01.29. 15:44

A felmérésekben vezető Donald Trump bojkottálta a hétfőn tartott iowai kaukusz előtti utolsó republikánus tévévitát, de a többiek azért összecsaptak még egyszer az előválasztásokat megnyitó állam fővárosában, Des Moines-ban.

A Fox és a Google közös szervezésében ment le a vita. Trump szerint nem lett volna vele korrekt Megyn Kelly, a Fox News műsorvezetője, az ebből kiindult csörte végén pedig lemondta a vitát. A csatorna az utolsó pillanatig fenntartott neki egy üres pódiumot, de a Fox szerint Trump csak akkor lett volna hajlandó elmenni, ha fizetnek ötmillió dollárt a jótékonysági szervezeteinek, ezt pedig nem tették meg.

A vita egy része egyébként távollétében is Trumpról szólt. „Egy dühöngő őrült vagyok, a színpadon mindenki más hülye, dagadt és ronda. Te meg, Ben (Carson), borzasztó sebész vagy" – mondta az elején Trumpot parodizálva Ted Cruz texasi szenátor, aki a legnagyobb harcban áll az ingatlanmágnással a hétfőn szavazó államban. A Trumptól mindig fricskákat kapó Jeb Bush volt floridai kormányzó pedig szarkasztikusan megjegyezte, hogy mennyire hiányzik neki a milliárdos.

Trump hiányában talán mindenki egy fokkal visszafogottabb volt, és sokkal inkább nézett ki politikainak a vita, mint az eddigiek. Ezúttal azonban Cruz perlekedett talán túlságosan is sokat a moderátokkal. A közönségnek nem is nagyon tetszett, amikor azzal vádolta a Fox műsorvezetőit, hogy bátorítják az ellene indított támadásokat.

A leghevesebb viták a bevándorlási kérdések körül alakultak ki, például Cruz és a harmadik helyen álló Marco Rubio floridai szenátor között. A Fox videoklipjeiből kiderült, hogyan változtak az álláspontjaik az elmúlt években. A bevándorlási reform ügyében megváltoztatott álláspontja miatt Bush sem kímélte Rubiót, aki az elmúlt hetekben is az elsődleges célpontja volt.

Chris Christie New Jersey-i kormányzó is ki tudott tűnni Trump távollétében. Azt mondta, hogy szinte „washingtoni-angol" szótárra lenne szüksége, hogy megértse Rubiót és Cruzt, a szenátorokéval szemben pedig a saját kormányzói tapasztalatával érvelt.

A demokratákat, Hillary Clintont és Bernie Sanderst is támadták. A magát demokratikus szocialistának valló, a szociális ellátások kérdésében svédországi modellel példálózó vermonti szenátorról azt mondta Rubio, hogy legyen inkább Svédország elnöke. Rubio egyébként azt is megígérte, hogy már elnöksége első napján felrúgja Obama Iránnal kötött atommegállapodását.

A nagyok előtt Carly Fiorina, a HP volt vezérigazgatója mellett Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó, és Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor is vitázott egyet hármasban. Aztán pedig Huckabee és Santorum feltűnt Trump ellenrendezvényén is. A milliárdos ugyanis a vita helyett jótékonysági nagygyűlést tartott sérült veteránoknak egy másik iowai helyszínen. Az utolsó napok felméréseiből majd kiderül, hogy Trumpnak bejön-e a húzása.

A republikánusok tévévitájával egyidőben elmondott beszédében közben Barack Obama elnök arról beszélt a demokrata kongresszusi képviselők háromnapos marylandi konferenciáján, hogy biztos benne, hogy demokrata párti politikus váltja majd a Fehér Házban.