Hullanak az elnökjelöltek Iowa után, mint a legyek

2016.02.03. 22:28

A február 1-jei iowai kaukusz után sorra jelentik be kampányuk felfüggesztését az elnökjelölt-jelöltek, a legújabb a sorban Rick Santorum. (Washington Post)

A demokraták versenyéből Iowát követően azonnal kiszállt a rendre 3-5% körül mért Martin O'Malley volt marylandi kormányzó, a republikánus oldalon pedig Mike Huckabee, Arkansas állam egykori kormányzója. Őket követte ma, február 3-án Rand Paul, majd néhány órával később megszellőztették, hogy a négy évvel ezelőtti győztes, Rick Santorum is feladja.

2012-ben a volt pennsylvaniai szenátor, Santorum több mint 29 ezer szavazattal még egyenesen megnyerte az iowai kaukuszt – igaz, akkor először Mitt Romneyt, a republikánusok későbbi elnökjelöltjét hozták ki győztesnek, de napokkal később, az újraszámlálás végén néhány szavazattal Santorumé lett az elsőség, persze ez sovány vigasz volt. Ezt követően még tíz államban sikerült megnyernie Santorumnak az előválasztást, de az ultrakonzervatív jelölt népszerűsége így is hamar elpárolgott. 

Legemlékezetesebb húzása négy éve az volt, hogy egy nagypapás szövetmellényben kampányolt.

A kampányának akkoriban az sem tett jót, hogy pár ellendrukkere még nagyobb hülyét csinált belőle, amikor a Google keresőjét ügyesen meghekkelték: aki a Santorum szóra keresett rá, első találatnak egy olyan definíciót kapott, miszerint

a latinos hangzású szó az anális szex síkosítóból és fekáliából összeálló melléktermékét jelenti.

Persze valójában nem, de azért ez egy remek fricska volt masszívan homofób jelölt kárára.

Ehhez képest Rick Santorum a mostani versenyben már tényleg annyira, de annyira esélytelen volt, hogy semmilyen hasonló szívatásra nem volt szüksége, hiszen amúgy is 0-1%-ra mérték őt az országos pollok. A kegyelemdöfés egykori nagy győzelme helyén, Iowában várta, ahol megalázóan kevés, 1783 szavazatot kapott, amivel a 11. helyre sikerült befutnia a 12 indulóból. Csúnya vég.