Rand Paulnak ennyi volt, kiszállt az elnökválasztásból

2016.02.03. 16:00 Módosítva: 2016.02.03. 16:10

Kiszállt a republikánus elnökjelöltségért folyó versengésből libertariánus eszmék atyjának, Ron Paulnak a fia, Rand Paul kentucky szenátor. Apja, Ron Paul 2012-ben még harmadik helyen futott be Iowában a kaukuszon, Rand Paul most viszont harmadannyi szavazattal még pont elcsípett egyébként 1 delegáltat, de messze lemaradva csak az ötödik hely jutott neki. Az országos felmérésekben is csak 2,4 százalékkal állt már, de a republikánus mezőny egyik színfoltjának számított, tavaly egyszer a Time is a legérdekesebb politikusnak nevezte címlapján.

Az ifjabbik Paul a Tea Party támogatásával került be a kongresszusba 2010-ben, és főként azzal szerzett magának hírnevet, hogy sokszor szembeszállt más republikánusokkal, például a szenátusi frakcióvezetőjükkel, Mitch McConnellel, valamint a veterán John McCainnel, a párt 2008-as elnökjelöltjével is.

Már a 2014-es félidős választások után is előszeretettel nyilatkozott, és ment neki Hillary Clintonnak, ezért sejteni lehetett, hogy a jelöltségének szeretne megágyazni. Végül tavaly április elején jelentette be, hogy elindul az elnökjelöltségért. Paul hivatalos belépésekor csak a harmadik volt Jeb Bush volt floridai kormányzó és Scott Walker wisconsini kormányzó után. Jól jelzi, mennyit változott azóta a kampány, hogy akkor még megelőzte azt a Ted Cruz texasi szenátort, aki most hétfőn a felméréseket meghazudtolva megnyerte az iowai kaukuszt Donald Trump előtt.

Rand Paul nagy lendülettel kezdett kampányolni, ő is erősen, extravagáns kampányvideókkal nyitott, emlékezetes volt például, amikor láncfűrésszel esett neki a kinyomtatott adótörvényeknek. Apja alapelvei mentén kisebb kormányzatot, az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartását, a családi értékek fontosságának hangsúlyozását és visszafogottabb külpolitikát akart.

A republikánus jelöltek közül azonban ő is azok közé tartozott, akiknek a leginkább árthatott Trump jelenléte, és hogy túlságosan is körülötte forgott a kampány. Jutott neki néhány emlékezetes szereplés a tévévitákon, de egyébként nem nagyon tudta megvetni a lábát a szavazók között.

Apja sokak kedvence volt, és habár Rand Paulnak még dolgoznia kell ezen, de Ron Paul háromszor is indult elnökválasztáson, úgyhogy fiának is van még ideje. Az elnökjelölti kampányának felfüggesztését bejelentve azt írta, hogy a szabadság tűzoszlopai kigyulladtak, és nem is hunynak majd ki, ahogy ő is a színen marad. Paulról ugyanis visszalépése ellenére is szavazni fognak november 8-án, csak az elnökválasztással párhuzamosan nem a Fehér Házért, hanem szenátori újraválasztásáért fog küzdeni Kentuckyban.

Fogynak, fogynak

Már hétfőn este bejelentette visszalépését a 2008-as iowai kaukuszt még megnyerő Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó is. A jövő keddi New Hampshire után feltehetően tovább szűkül majd az egykor még rekordszámú indulóval büszkélkedő republikánus mezőny.

Iowában Ted Cruz texasi szenátor nyert, Donald Trump kapott egy pofont, és éppenhogy megtartotta a második helyet a nagy hajrával szorosan mögötte végző Marco Rubio floridai szenátorral szemben. A republikánusok szombaton még tévévitában csapnak össze, aztán kedden a másodikként szavazó államban, New Hampshire-ben folytatódik az előválasztásuk. Oda koncentrálta az erőit Jeb Bush volt floridai kormányzó és John Kasich ohiói kormányzó is, akik Iowát teljesen ki is hagyták.

Egyelőre még nem nagyon jöttek új felmérések New Hampshire-ből, de a UMass/7News követéses pollja alapján Trump továbbra is vezet, mögötte Rubio tudott erősödni. A RealClearPolitics átlagában még nagyrészt Iowa előtti felmérések vannak, azok alapján Trump 33,4 százalékon áll, Cruz 12,2 százalékkal második, őt 10,8 százalékkal követi Rubio, Kasich (10,4) és Bush (9).