Megtörtént: Trump és Sanders is besöpörte a győzelmet

2016-02-10T031159Z 1490231090 TB3EC2A08VO7N RTRMADP 3 USA-ELECTI
2016.02.10. 07:45 Módosítva: 2016-02-10 08:00:25
10 hozzászólás
 • Donald Trump az előzetes felméréseknek megfelelően nagy előnnyel megnyerte a republikánusok előválasztását New Hampshire-ben.
 • Bernie Sanders vermonti szenátor is tarolt, Hillary Clintonnak nem sikerült közelebb kerülnie hozzá az utolsó napokban.
 • A republikánusoknál nem tudott kiemelkedni egy olyan jelölt, aki egyértelműen számíthatna a pártelit támogatására.
 • John Kasich ohiói kormányzó lett a második, az Iowa után erősödő, de a szombati vitán bukdácsoló Marco Rubio visszacsúszott, Jeb Bush pedig túlélte a második államot.

Régóta vezetett sok államban a felmérésekben, azonban az iowai második helye után New Hampshire-ben tényleg megtörtént az, amit sokan nem hittek volna még hetekkel ezelőtt sem: Donald Trump nagy fölénnyel győzni tudott a republikánus előválasztás egyik fontos államában, ahol hosszú sorok alakultak ki, rekordközeli részvétel lehetett.

A demokratáknál pedig a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders vermonti szenátor söpörte be a győzelmet a 2008-ban még a felméréseket meghazudtolva fordító Hillary Clinton előtt, ezzel lendületet adva a még mindig hosszú út előtt álló kampányának.

Mindketten annyira biztosan nyertek, hogy már az exit pollok alapján, a körzetek zárása után azonnal kihirdették győzelmüket a nagy amerikai tévék.

Azonban míg az elsőként szavazó Iowa a republikánusoknál több meglepetést, a demokratáknál pedig elképesztő döntetlen közeli végeredményt hozott, addig az éppen a meglepő fordításokról is híres New Hampshire-ben most nem történt felfordulás. Mindkét oldalon nagyjából a felméréseket igazoló eredmények születtek, ami azt is jelenti, hogy New Hampshire a republikánusoknál a Trump mögötti mezőnyt nézve sokkal kevésbé lett sorsdöntő, mint amilyen Iowa után lehetett volna. Az előválasztás eredményeinek alakulását itt olvashatja vissza percről percre>>>

Az a döntés, hogy nincs döntés

A republikánusoknál

92 százalékos feldolgozottság mellett az eredmény:

 • Donald Trump 35 százalék
 • John Kasich 16 százalék
 • Ted Cruz 12 százalék
 • Jeb Bush 11 százalék
 • Marco Rubio 11 százalék
 • Chris Christie 7 százalék
 • Carly Fiorina 4 százalék
 • Ben Carson 2 százalék

Az ingatlanmágnás-megmondóember Donald Trump elnökjelöltsége az iowai visszaesése után komolyan megkérdőjeleződhetett volna, ha New Hampshire-ben sem tud az élen végezni. Azonban nyerni tudott, ráadásul hozta a felmérésekben jelzett eredményeket, ami a későbbi államokra nézve is mérvadó, a ténykedését pedig szörnyülködve figyelő politikusoknak aggasztó lehet.

A New Hampshire-i republikánus szavazók közül 46 százalék úgy érezte, hogy elárulta őket a pártelit, és sokan akartak outsidert, kívülálló jelöltet. Mindkét csoportban Trump nyert, ahogy a regisztrált, de párthovatartozás nélküli szavazók között is. Trump ezzel az iowai második helyet is felértékelheti, hiszen egy vereség után előre tudott lépni, miközben a legtöbb államban vezet a felmérésekben.

Ha republikánus oldalon Trump az este legnagyobb nyertese, akkor Marco Rubio a legnagyobb vesztese. A floridai szenátor az erős iowai harmadik helyével felfelé ívelt a felmérésekben, begyűjtött néhány támogatót, csak aztán a szombati tévévitán hatékonyan talált fogást rajta Chris Christie New Jersey-i kormányzó. Tapasztalatlannak és az előre betanult válaszokat ismételgető robotnak festette le a floridai szenátort, aki végül szoros versenyben, de minden bizonnyal csak a csalódást keltő negyedik/ötödik helyen végez New Hampshire-ben. Ha akár csak biztos második Trump mögött, már egy sor újabb támogató sorolt volna be mögé.

Azonban fordult a kocka, és az utolsó napokban John Kasich ohiói kormányzó tudott kicsit ellépni a többiektől, bár ő is nagyon messze volt Trumptól. Kasich Rubióhoz hasonlóan arra pályázik, hogy a pártelit támogatását megszerezve összezárjanak mögötte a Trumppal és az ultrakonzervatív szárnyat képviselő Ted Cruz texasi szenátorral szemben elégedetlenek. Kasich azonban nagyon New Hampshire-re koncentrált, egyelőre kérdés, hogy tud-e profitálni a most megkapott nagyobb médiafigyelemből. Azt mindenesetre jelezte, hogy megkezdi az országos kampányt.

Jeb Bush volt floridai kormányzó is láthatóan fellélegzett, miután úgy látszott, hogy negyedikként, és főként Rubiót megelőzve túlélte New Hampshire-t (azonban az eredmény még nem volt végleges), pedig az egykori floridai protezsáltja iowai eredménye után már többen az esetleges visszalépéséről mormogtak. Bush a szavazás utáni beszédében azt mondta, hogy New Hampshire újraindította a republikánus versenyt, de azért akkor lehetett volna elégedett, ha nem végez előtte Ted Cruz is. Az iowai győztes a szavazói összetételben kevésbé neki kedvező államban elégedett lehet a 12 százalékos eredményével és (92 százalékos feldolgozottságnál) harmadik helyével – és még inkább azzal, hogy az egymással versengő riválisai továbbra is megosztják a bázisukat.

A republikánus politikusok közül sokan azt remélték, hogy New Hampshire után már tisztul a kép Trump és Cruz mögött, egyelőre azonban tehát csak az a döntés, hogy nincs döntés. A február 20-án következő Dél-Karolinában is az ingatlanmágnás vezet a felmérésekben, de mögötte megint nagy a tülekedés, és Cruz is újra esélyes lehet. Addig azonban még sok minden történhet.

Hozhat majd például némi átrendeződést, ha további jelöltek szállnak ki a következő napokban, hetekben, amire van esély (a Rubiót a vitán elintéző, de mögötte végző Christie egyelőre csak hazarepült „venni egy mély levegőt", Ben Carson visszavonult idegsebész pedig arról morfondírozott, lenne-e Trump alelnökjelöltje). A másodlagos preferenciákból eddig az látszott, hogy nem Trump, hanem a többi jelölt tudná felszívni az így felszabaduló szavazókat.

Sanders megtette, amit kellett

A demokrata oldalon már hónapok óta Sanders volt a toronymagas esélyes, egyrészt a szomszédos Vermont állam szenátoraként jól ismerik, másrészt hihetetlen népszerű a fiatalok, valamint az állam fehér, liberális szavazói között, és a legutóbbi vitán is energikusabb volt, mint Clinton. Az tehát borítékolható volt, hogy győzni fog, azonban a győzelem mértéke kérdéses maradt.

Végül aztán Clintonnak nem sikerült a lehető leginkább minimalizálni a veszteségeket, az utolsó két hétben tévéhirdetésekre is háromszor annyit költő Sanders tényleg nagyot nyert. Ha pedig az eddigi narratívát nézzük, akkor Iowában legitim kihívó lett, New Hampshire-ben pedig fel is tudta rakni az i-re a pontot. Szinte minden választói csoportban legyőzte Clintont, elsöprően nyert a fiatalok és a függetlenek között, de még a nőknél is beelőzte a volt first ladyt.

A demokratáknál

92 százalékos feldolgozottságnál az eredmény:

 • Bernie Sanders 60 százalék
 • Hillary Clinton 38 százalék

Más kérdés, hogy erre a mértékű győzelemre nagy szüksége is volt a még mindig sokkal esélyesebb ellenfele ellen. Az előválasztások következő két államában, Nevadában és Dél-Karolinában ugyanis a latino és fekete szavazók eddig magasan Clintont támogatták.

Clinton sokkal energikusabb beszédet tartott most, mint az iowai hajszálvékony győzelme után, és számolhat azzal, hogy mostantól nehezebb terep áll Sanders előtt, azonban az is biztos, hogy szüksége lenne már egy nagy győzelemre ahhoz, hogy biztosabb lábakon érezhesse magát. Főleg, mivel Sanders januárban még több pénzt is gyűjtött a sok kis támogatónak köszönhetően, mint Clinton, így mindketten készen állnak egy elhúzódó küzdelemre is.

Mennek is tovább

Most a március 1-jei szuperkeddig szétválnak a demokraták és a republikánusok útjai. Mindkét oldalon február 20-án lesz a legközelebbi szavazás, de míg Clintonék Nevadába mennek tovább, addig a republikánusoknál jön az igazán fontos Dél-Karolina. Éppen a legutóbbit leszámítva 1980 óta mindig az az induló nyerte végül a republikánus jelöltséget, aki vinni tudta azt az államot, szóval már csak ezért sem engedheti meg magának senki, hogy ne tegye oda magát.