Nagyon hülyét csináltak Donald Trumpból

2016.02.29. 12:39 Módosítva: 2016.02.29. 12:42

A szuperkeddet is a legjobb helyzetből váró Donald Trump egyértelműen az amerikai elnökválasztási kampány, sőt, az egész amerikai politika legszórakoztatóbb figurája – igaz, politikai ellenfeleinek, meg úgy általában a republikánus pártnak egyre kevésbé őszinte a mosolya a produkcióit látva. Az ingatlanmilliárdos-valóságshowsztár amellett, hogy folyamatosan vérig sérti a riválisait, és olykor a saját támogatóit is, magabiztosan vezet a republikánus elnökjelöltségért vívott versenyben. A nagyotmondási versenyben néha persze beleszalad a késbe, ilyen volt például, amikor a múlt héten a Merriam-Webster szótár kiadója élcelődött a helyesírási hibáin. Az eddigi messze legviccesebb eset azonban most hétvégén történt.

Trump kedvenc online kommunikációs csatornája a Twitter, amit egyaránt használ az ellenfelei gyalázására, és a saját egója legyezgetésére, utóbbit általában úgy, hogy neki címzett Twitter-bejegyzéseket reblogol. Bár erre van beépített gombja a Twitternek, Trump általában nem ezt használja, hanem copy-paste módszerrel bemásolja a szöveget. A Gawker két újságírója erre építve állított csapdát az elnökjelölt-jelöltnek, még tavaly év végén. Indítottak egy Twitter-fiókot @ilduce2016 néven, ami kizárólag a hírhedt olasz fasiszta diktátortól, Benito Mussolinitől származó idézeteket posztolt, Trumpnak címezve, az ő kampányszlogenjével. A név (Il Duce Mussolini közismert ragadványneve volt), és a profilkép (Mussolini arca Trump jellegzetes frizurájával) egyértelművé tette, hogy paródiáról van szó, ami arra fut ki, hogy milyen nagy a hasonlóság az egykori fasiszta vezér, és Trump mondatai között.

Trump végül február 28-án kapta be a csalit, és retweetelte azt a Mussolini-idézetet, hogy „Jobb egy napot oroszlánként élni, mint száz évet birkaként". Miután a Gawker leleplezte a tréfát, és az NBC hírműsora szembesítette ezzel Trumpot, ő előre menekült: azt mondta, természetesen tudja, kitől származik az idézet, de ettől függetlenül érdekes és jó gondolat, függetlenül attól, hogy ki mondta. Amikor megkérdezték tőle, hogy nem zavarja-e, hogy egy fasiszta diktátorral hozzák így összefüggésbe, azt válaszolta, hogy azt szeretné, ha érdekes gondolatokkal és idézetekkel hoznák összefüggésbe, és különben is, 14 millió követője van a közösségi médiában.

Mussolini Quote 2-28-2016

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM