Trump nyert még egy jó nagyot a szuperkedd előtt

2016.02.24. 09:02 Módosítva: 2016-02-24 11:12:45
7 hozzászólás

A szombati dél-karolinai előválasztás után kedden Nevadában is nagyon biztosan győzött Donald Trump, így négyből három győzelemmel érkezik az egy hét múlva tartott szuperkeddre, amikor majd 12 államban szavaznak egyszerre a Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő jelöltekről. 

Nevadában a nyitó államhoz, Iowához hasonlóan kaukuszt tartottak, és rekordrészvétel mellett gyűltek össze a kijelölt helyszíneken a republikánusok, hogy aztán a sajátos szabályok alapján leszavazzanak. Nevadában a kaukusz jellege és az általában alacsony részvétel miatt nehéz a közvélemény-kutatók dolga, de az a néhány poll, ami készült, szintén Trump győzelmét jelezte előre.

A szuperkedd előtt jelzésértékű, hogy Trump a legkülönfélébb államokban – mérsékeltebb északkeleti, konzervatívabb déli, most pedig nyugati – tudott nyerni az ország legkülönfélébb pontjain. Az entrance pollok alapján Trump megint legyőzte a Tea Party-vonalat képviselő Ted Cruz texasi szenátort az evangéliumi szavazóknál, és a latinók többsége is őt választotta. Cruz és Marco Rubio helyi szervezeti háttere, utolsó napos kampányhajrája és több hirdetése ellenére csak az egymás elleni második helyről dönt majd az államban.

Ezek a hivatalos eredmények

A körzetek 96 százaléka jelentett:

  • Donald Trump 45,9 százalék
  • Marco Rubio 23,8
  • Ted Cruz 21,4
  • Ben Carson 4,8
  • John Kasich 3,6

„Megnyertük az evangéliumi szavazókat, a fiatalokat, az időseket. Imádom a kevéssé iskolázottakat" – mondta győzelmi beszédében a milliárdos. Az eddigi feldolgozottság alapján Nevadát 45 százalék felett hozhatja, amit különösen szörnyülködve figyelhet a Trumptól ódzkodó pártvezetés, hiszen sikerülhet az eddigi államokban elért és a felmérésekben jelzett országos átlagánál is jobb eredményt elérnie. Nem mellesleg pedig több mint 33 ezren szavaztak rá, miközben 2012-ben összesen vettek részt ennyien a republikánus kaukuszon. „Csodálatos számokat" jósolt a szuperkeddre is Nevada alapján.

Csodálatos két hónap jön. Bár őszintén szólva lehet, hogy nem is lesz szükség két hónapra

– mondta mosolyogva, arra utalva, hogy már a zsebében érzi a republikánus elnökjelöltséget.

Mi a kaukusz?

A kaukusz (jelölőgyűlés) kicsit sem hasonlít egy szokványos előválasztásra. A nevadai republikánusok négy órán át szavazhattak a kaukuszon. Miután a pártok szavazói összegyűltek a kijelölt körzetekben egy nagy teremben, ott csoportokba szerveződnek. Az egyes jelöltek támogatói csoportjainak vezetői beszédeket mondanak. A demokratákhoz képest a republikánusoknál egy fokkal egyszerűbb a folyamat, aminek végén saját kezűleg felírják jelöltjük nevét egy üres papírra, amelyet egy dobozba dobnak.

Viszont Iowával ellentétben Nevadában nincs az emberek vérében a kaukuszolás, hiszen 2008 előtt még rendes előválasztást tartottak, úgyhogy hosszas magyarázó videókat készítettek, és felkészítéseket is tartottak a Nevadában már szombaton leszavazó demokratákhoz hasonlóan a republikánusok is. A kaukuszokról kicsit belülről, magyar szemmel itt olvashat bővebben.

A republikánusok jelöltségének hivatalos megszerzéséhez ugyanakkor az államokban az előválasztások alatt elnyerhető delegáltak közül 1237-re lesz szükség, ennek pedig egyelőre csak töredékét osztották ki (Trump például biztosan 90 alatt marad a nevadai győzelem mellett is), és azt is arányosan. A szuperkedden már jóval több delegáltat tudnak begyűjteni a jelöltek, de igazán onnantól lehet akár behozhatatlan előnyt összeszedni, ha március közepén megkezdődnek a győztes mindent visz elve alapján szavazó államok.

A második helyért küzdött, de már az entrance pollok sem sok jót jeleztek Cruznak, és Dél-Karolina után megint a harmadik helyre csúszott, és ezzel még tovább rontja az esélyeit a szuperkedd előtt. Pedig a március 1-jén szavazó államok többsége pont papíron neki kedvező déli állam, utána sokkal kedvezőtlenebb terep vár egy hozzá hasonló ultrakonzervatív jelöltre. Cruz Dél-Karolinában és Nevadában is azzal érvelt beszédében, hogy ő az egyetlen jelölt, aki tényleg le tudta már győzni Trumpot még a nyitó államban, Iowában. Azóta azonban sokat változott már a helyzet, és a texasi szenátor az elvileg az alap szavazói bázisának számító evangéliumi választók között sem tudott nyerni.

Sikerült másodiknak befutnia, így Rubio alapvetően elvégezte azt a feladatát, hogy legyőzze Cruzt, habár mindketten Trump mögött messze lemaradva érnek csak be. Egyébként egy szoros harmadik helyből is kevésbé jött volna ki rosszul, mint texasi riválisa, mert március 1. után is jönnek neki kedvező államok. Előbb azonban a legnagyobb kérdés, hogy Dél-Karolina és Nevada után két egymást követő második hellyel mit tud kihozni a szuperkedden. A kampánycsapatának az a célja, hogy végső soron majd Rubio jelentse az egyetlen alternatívát Trumppal szemben, és azzal számolnak, hogy a többiek – például a szombaton visszalépő Jeb Bush – kiesésével

végül minden pénz és fontos politikusok támogatása a floridai szenátor mögött összpontosul majd.

Azonban emiatt az idáig még a komolyabb össztüzet elkerülő fiatal szenátor már minden oldalról a támadások kereszttüzébe kerülhet a szuperkedd előtt. A nevadai eredmények beérkezése után Cruz és a New Hampshire-i második, szintén a pártelit támogatását kereső John Kasich ohiói kormányzó is betámadta, az elmúlt napokban pedig már Trump is megtalálta magának. Cruzt folyamatosan kanadai születése miatt támadja a milliárdos, most pedig Twitterén arról írt, hogy abban sem biztos, hogy a floridai szenátor megválasztható-e elnöknek. Azonban míg Cruz amerikai anyától, de Kanadában, addig a másik kubai-amerikai szenátor Miamiban született, ezért sok alkotmányos aggály nem merülhet fel vele szemben.

A republikánusoknak nincs már több előválasztásuk a március 1-jei szuperkedd előtt, a demokraták viszont szombaton még Dél-Karolinában csapnak össze. Sok izgalmat azonban nem ígér az állam, a fekete szavazók között magasan vezető és a demokraták szombati nevadai kaukuszát is megnyerő Hillary Clinton a RealClearPolitics összesítése alapján 57,4 százalékkal vezet a 33,3 százalékra mért Bernie Sanders előtt. Az is jelezte, hogy a vermonti szenátor sem feltétlenül vár nagy fordítást, hogy a nevadai veresége utáni beszédében sokkal inkább a szuperkeddre koncentrált ő is.

Ha gyorsan képbe akar kerülni, hogyan jutottak el idáig a jelöltek, és mi vár még rájuk a november 8-i amerikai elnökválasztásig, akkor  pörgesse át az eseményeket összefoglaló timeline-unkat itt>>>