Schwarzenegger a Snapchaten állt be Kasich mögé

2016.03.07. 00:32 Módosítva: 2016.03.07. 13:19

A volt kaliforniai kormányzó, most pedig újból színész Arnold Schwarzenegger is előállt, és a Snapcheten jelentette be, hogy teljes mellszélességgel kiáll az egyik republikánus elnökjelölt mellett. „John Kasich legyen a következő republikánus elnökjelölt, és az Egyesült Államok következő elnöke" – mondta, majd a telefont továbbforgatva mutatta be mosolygó választottját: „Itt is van."

A governator vasárnap már kampányrendezvényen is érvelt az ohiói kormányzó mellett Ohio állam fővárosában, Columbusban. Kasich alapvetően mindent arra tett fel, hogy saját államát megnyerje, de a kedden előválasztó Michiganben is próbált szavazatokat szerezni.

Kasich-nek a végső jelöltség elnyerésére Schwarzenegger kiállása ellenére sem sok esélye van, a többiek, élükön Donald Trumppal ugyanis elhúztak a delegáltversenyben (az államokban a júliusi jelöltállító gyűlésen az indulókról szavazó küldötteket nyernek el az előválasztások alatt az aspiránsok).

Rubio söpört egyet Puerto Ricóban

Abszolút ő volt az esélyes, így nagy meglepetést nem okozott, hogy Marco Rubio floridai szenátor nyerte a Puerto Ricóban rendezett republikánus előválasztást. A többi jelölt lényegében átengedte neki a terepet, és Rubio volt az egyetlen, aki szombaton kampánygyűlést tartott a szigeten, emellett pedig a helyi republikánus tisztviselők támogatását is megszerezte.

A sziget súlya ugyan nem teljesen mérhető a héten leszavazott államokhoz, hiszen Puerto Rico nem szavazhat a november 8-i elnökválasztáson, mégis nagyon kellett ez a győzelem Rubiónak. A floridai szenátor ugyanis eddig egyedül a minnesotai kaukuszt tudta megnyerni, azonban azt sem tudta igazán hatékonyan kommunikálni, a szuperkeddből és a szombaton szavazó államokból pedig rosszul jött ki.

A Trumpot legyőzni képes jelölt szerepére hajtó Rubiónak az sem jött jól, hogy Ted Cruz texasi szenátor a szuperkedden is jól szerepelt, a szombatot pedig lényegében ő zárta legeredményesebben. Hiába olyan államokról volt szó, amik papíron is az ultrakonzervatív bázisra utazó jelöltnek feküdtek volna, korábban vesztett már el hasonlóakat a milliárdossal szemben, és ő volt az egyetlen, aki többször, hatszor is le tudta győzni a milliárdost.

A pártvezetésben ennek ellenére nem túlzottan kedvelt Cruz a győzelmekből táplálkozva megint arra utalt elég nyíltan, hogy örülne a mezőny további szűkülésének, és Trump maga is üzent szombaton Rubiónak: szálljon ki, mivel egy az egy ellen akar megküzdeni a texasi szenátorral. Így viszont most Rubio Puerto Ricónak köszönhetően legalább egy nagyon egyértelmű győzelemmel zárja a hetet a hírekben, nem mellesleg pedig még várhatóan az összes, 23 elnyerhető delegáltat is bezsebeli.

Ez azonban csak szépségtapasz egyelőre, kedden Hawaii és Idaho mellett Michiganra és Mississippire kell figyelni, a RealClearPolitics szerint mindkét államban magasan Trump előnyét vetítették eddig előre, nagyon nem mindegy, ott hogyan szerepelnek majd a jelöltek. Rubiónak pedig az elemien fontos az lesz, hogy meg tudja-e nyerni március 15-én a saját államában, Floridában tartott előválasztást. A felmérésekben eddig ott is Trump vezetett.

Sanders és Clinton is meccsel egyet

A demokraták közben vasárnap még Maine-ben tartanak kaukuszt, amin a republikánusok már szombaton túl voltak. Hatalmas sorok alakultak ki, várhatóan inkább Bernie Sanders vermonti szenátornak kedvez majd az állam, a jókora előnnyel vezető Hillary Clinton viszont a kedden szavazó Michiganben és Missouriban bízhat.

Update: Ahogy várni lehetett, Sanders nem is kicsit nyerte meg a kaukuszt, 64,3 százalékával szemben Clinton csak 35,5 százalékot szerzett. A vermonti szenátor kampányolt az államért, Clinton viszont személyesen szeptember óta nem járt Maine-ben. Delegáltakból Sanders 16-ot, Clinton 10-et kap majd.  • Tippek
  • Biztosítás