Rubio bevette Washingtont, de Trump már nem számol vele Floridában

2016.03.14. 00:05 Módosítva: 2016.03.14. 00:11

Marco Rubio még elkönyvelhetett egy győzelmet a keddi nagy összecsapás előtt, szombaton megnyerte a fővárosban, Washingtonban rendezett kaukuszt. A floridai szenátor szoros csatában győzte le John Kasich ohiói kormányzót, akinek a túlélése szintén a keddi előválasztásoktól függ majd.

Rubio 37,3 százalékával 10, Kasich pedig 35,5 százalékával 9 delegáltat kap (az egyes államokban delegáltakért folyik a küzdelem, összesen 1237 összegyűjtése kell a jelöltség bebiztosításához). Az delegáltösszesítésben vezető Donald Trump és Ted Cruz viszont nem nagyon próbálkozott a fővárossal, egyikük sem érte el a 15 százalékot sem. Rubio így összességében Minnesotában, Puerto Ricóban és Washington D.C.-ben tudott eddig nyerni.

Cruz közben Wyomingban szerzett 9 delegáltat, és Rubio és Trump is kapott 1-1-et. A nem szokványos előválasztást tartó államban most a megyei konvenciók zajlottak le, ezeken a helyi delegáltak kétharmada a texasi szenátor mellett foglalt állást. További 17 delegált sorsa majd csak áprilisban dől el.

Guamon is összegyűlt a helyi republikánus vezetés, és meg is választottak hat delegáltat, de közülük csak egy kötelezte el magát, ő szintén Cruz mellett.

Floridán és Ohión sok múlik

Több szavazás már nincs hátra keddig, amikor Rubio és Kasich sorsa is eldőlhet, mindkét jelöltnek hoznia kellene a saját államát, hogy maradjon még értelme tovább küzdenie. Azonban míg Kasich-nek a felmérések szerint van esélye a milliárdos legyőzésére, addig a néhány hete még a Trump elsőszámú kihívójának készülő Rubio messze le van maradva mögötte. Mindkét állam azért is rettentő fontos lesz, mert az eddig arányosan szétosztott delegáltakkal szemben már a győztes mindent visz elve alapján a győztes jelölt kapja meg az összes elnyerhető küldöttet. Ha ez Trump lesz, akkor jókora előnyre tehetne szert.

Floridában csak két olyan poll jött az elmúlt héten, amiben 10 százalék alatt volt Trump előnye, az összes többiben viszont 20 százalék közelében mérték, és a RealClearPolitics átlaga alapján 41,4 százalékkal vezet a 23,3-ra mért Rubio előtt. Trump annyira biztosnak tűnik a dolgában, hogy lemondta egy hétfő estére tervezett nagygyűlését Floridában, helyette Ohióban kampányol majd.

Rubio megpróbálkozott egy taktikai felajánlással, Ohióban felszólította a támogatóit, hogy szavazzanak át Kasich-re, hogy így ne Trump nyerjen. Több támogató viszont azt mondta, csak akkor tenné ezt meg, ha Kasich is hasonló kérést intézne saját szavazóihoz Floridában, ami várhatóan nem fog megtörténni. „Kasich megnyeri Ohiót Rubio segítsége nélkül is" – üzente a kormányzó egyik szóvivője. A RealClearPolitics szerint egyébként Rubio még akkor is messze le lenne maradva Trump mögött, ha Kasich eredményét is hozzá számolnánk.

Ohióban soha nem is volt Trumpnak kétszámjegyű előnye, és a milliárdos egyébként is inkább Floridára koncentrált az elmúlt hetekben. Kasich mostanra 35,3 százalékkal átvette a vezetést, de Trump 33,3 százalékkal ott van a közelében. Arnold Schwarzenegger már egy hete kampányol Kasich mellett, de a kormányzó kapott még egy fontos támogatót, a házelnöki pozíciójából tavaly ősszel lemondott John Boehner is bejelentette, hogy már le is szavazott Kasich-re.