Vádat emelt a floridai rendőrség Trump kampányfőnöke ellen

2016.03.29. 18:28 Módosítva: 2016.03.29. 21:29

A floridai rendőrség könnyű testi sértés gyanújával vádat emelt a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemben élen álló Donald Trump kampányfőnöke ellen, írja a Politico. Trump kampányának szóvivője azt állította, hogy Corey Lewandowski teljes mértékben ártatlan, és ártatlannak vallja majd magát.

Az ügy még március elejére nyúlik vissza, amikor az akkor még a Breitbart riportereként dolgozó Michelle Fields azt állította, hogy Lewandowski a karját durván megragadva rántotta arrébb, amikor Trump közelébe próbált férkőzni, hogy kérdezzen tőle.

Fields a Twitterére is kirakott fotókat a karjáról, és kilépett a Breitbarttól, amiért a lap nem állt ki mellette az ügyben. Lewandowski azt állította, hogy soha nem ért a nőhöz, de még csak nem is találkozott vele. A Palm Beach Post szerint azonban videófelvételek is Fields állításait erősítették meg.

Trump szóvivője a fejleményekre azzal reagált: Corey Lewandowski a kampány részese marad még akkor is, ha elítélik.

Nem ez az egyetlen ügy most Trump kampánya körül. Stephanie Cegielski, az ingatlanmágnást támogató Make America Great Again Super PAC volt kommunikációs igazgatója, aki nem volt a hivatalos Trump-kampány munkatársa, most egy nyílt levélben kelt ki a milliárdos ellen, és üzent támogatóinak. Az állítása szerint már kiábrándult Cegielski szerint Trump nem alkalmas az elnökségre, a jelöltségének eredeti célja pedig mindössze annyi volt, hogy ezzel tiltakozzon az elején a legnagyobb névnek számító Jeb Bush volt floridai kormányzó ellen.

Trump szóvivője azzal reagált a levélre, hogy Cegielski semmilyen kapcsolatban nem állt a hivatalos kampánycsapattal, ezért „semmit sem tud Trumpról, vagy a kampányáról."

Cruz begyűjtött még egy fontos támogatót

Közben a tavaly még rövid ideig szintén elnökjelöltként induló Scott Walker wisconsini kormányzó bejelentette, hogy hivatalosan is Ted Cruz texasi szenátor elnökjelöltségét támogatja. „Ő a legalkalmasabb, hogy elnyerje a republikánus jelöltséget, aztán pedig legyőzze Hillary Clintont" – mondta. Walker azonban hozzátette, hogy a támogatása Cruznak szól, nem pedig valaki ellen állt ki.

Az elmúlt hetekben a republikánus pártvezetésből is egyre többen békéltek meg a Tea Party-vonalat képviselő Cruzzal, akit korábban alig-alig akartak csak támogatni. Múlt héten azonban többek között már Jeb Bush volt floridai kormányzó is felsorakozott Cruz mögé.

Most Walker támogatása azért is sokat érhet, mert a republikánusok egy hét múlva pont Wisconsinban csapnak össze, ahol a győztes mindent visz elve alapján egyetlen jelölt fogja bezsebelni az állam összes delegáltját. A legutolsó felmérések pedig szoros állást vetítettek előre, Cruz néhány pontos vezetését mutatták Trump előtt.

Közben a CNN arról írt, hogy John Kasich kampánycsapata próbált a háttérben tárgyalni Ted Cruz embereivel valamiféle együttműködésről, amihez még a 2012-es republikánus elnökjelölt Mitt Romney-t is számba vették közvetítőként. Jeff Roe, Cruz kampányfőnöke viszont nem reagált egyelőre a megkeresésre. A CNN-nek viszont azt mondta, hogy nem nagyon látják, hogy bármi előnye származna a texasi szenátornak egy esetleges együttműködésből.

Cruz korábban is úgy tekintett Kasich-re, mint aki tőle vesz el szavazatokat, és megakadályozza, hogy az egyetlen Trump elleni alternatívaként összezárjanak mögötte a szavazók. A republikánus potentátok közül többen viszont azzal számolnak, hogy csak úgy tudják megállítani Trumpot valahogy a konvención, ha megakadályozzák, hogy összegyűjtse a jelöltséghez szükséges 1237 delegáltat. Szerintük pedig a texasi szenátorhoz képest mérsékeltebb Kasich több államban esélyesebb lehet Trump ellen, mint Cruz.