Sanders nyert Wyomingban, az elmúlt nyolc államból hetet hozott

063 519881716
2016.04.10. 00:23 Módosítva: 2016.04.10. 05:21

Bernie Sanders nyerte a szombaton rendezett kaukuszt Wyomingban, ezzel az elmúlt nyolc államból hetet megnyert a nagy esélyes Hillary Clintonnal szemben, és újabb győzelemmel erősítette lendületét a nagyon fontos, április 19-én szavazó New York előtt.

Sanders 55,7 százalékot szerzett, szemben Clinton 44,3 százalékával, azonban a volt first lady így is a várakozásoknál jobban tudott szerepelni több népes körzetben, ezért

az elnyerhető delegáltak egyenlően oszlanak meg közöttük, mindketten 7-7-et kapnak.

Az államokban elnyerhető küldöttek közül egyébként Wyoming küldi a legkevesebbet, 14-et a párt júliusi jelöltállító gyűlésére Philadelphiába.

A párt jelöltjéről majd a konvención szavazó küldöttek között így Sanders egyáltalán nem tudott közelebb kerülni, de wyomingi győzelmével erősítheti üzenetét, hogy lendületben van. Ez fontos volt neki tíz nappal a New York-i előválasztás előtt. 

Sanders New Yorkban született, de az állam sokkal inkább a volt New York-i szenátor Clinton hazai pályájának számít, ezért a rengeteg itt elnyerhető delegált mellett szimbolikus fontossága is van. Clinton korábbi hatalmas előnye két felmérés szerint 10 százalék körülire olvadt, de a legutóbbiban 18 pontosra mérték. Az biztos, hogy az állam sokkal inkább a volt first ladynek kedvez, és ha Clinton mérhető különbséggel győz, akkor megtörheti Sanders lendületét, emellett pedig delegáltakban is újra jelentősen növelheti a különbséget. A másik oldalról viszont az eddig azért főként a lendületét építő vermonti szenátor váratlan győzelme már komoly csapást jelentene Clintonnak.

New York azért is fontos, mert Sandersnek a neki kedvező államok után az áprilisban szavazó, és jó néhány delegáltat kiosztó nagy keleti parti államokban is meg kellene ismételnie a keddi, Wisconsinban elért eredményét, ahhoz hogy egyáltalán legyen esélye felzárkózni. Ezekben ellene szól, hogy nagyobb a feketék aránya, mint Wisconsinban – közöttük pedig sokkal nagyobb Clinton támogatottsága –, emellett pedig zárt előválasztások lesznek, vagyis a függetlenek nem, csak a regisztrált demokraták dönthetnek, ez szintén a volt first ladyt erősíti. Az április 26-án szavazó államok közül Pennsylvaniában 6 százalékos, Marylandben viszont 15 százalékos előnyt mértek Clintonnak.

Még a wyomingi eredmények beérkezése előtt a Politico szerint azzal érvelt Sanders kampányfőnöket, Jeff Weaver, hogy szerintük egyik demokrata jelölt sem fogja megszerezni a többséget a június 7-i, utolsóként leszavazó államok után sem.

A demokratáknak így egyértelmű választási lehetőségük lesz a júliusi jelöltálló konvenciónkon, és nyerni akarunk

– mondta.

Ezzel arra célozhatott, hogy hiába vezet, szerintük végül Clinton sem szerzi meg kizárólag az államokban elnyerhető delegáltak segítségével a jelöltséghez szükséges 2383 küldöttet. A CNN összesítése szerintClinton eddig 1304 delegáltat nyert el, míg Sanders 1075-öt (a vermonti szenátor kampánycsapata szerint 1086-ot). Clinton előnye az államokban elnyert delegáltak között is tetemes, hiszen Barack Obama 2008-ban közel száz delegáltas előnyben végzett a volt first ladyhez képest, akinek mégsem volt esélye arra, hogy utolérje.

Ráadásul

Clintont az is erősíti, hogy a párt kongresszusi képviselőiből, szenátoraiból és más vezetőiből álló szuperdelegáltak közül sokkal többen támogatják.

Az ő mandátumuk ugyan nem kötött, de őket is számolva sokkal nagyobb Clinton előnye, 1790-1113-ra vezet Sandersszel szemben. Ahhoz, hogy többségük megváltoztassa álláspontját, Sandersnek alapvető fordulatra, és a több száz delegáltas hátrányának ledolgozására lenne szüksége, amihez többek között New Yorkban kellene megszorongatnia Clintont.

Cruz Trumpot üldözi

A republikánusoknál még szorosabb a verseny, miután Ted Cruz a várakozásoknak megfelelően elnyerte Colorado állam mind a 34 küldöttjét. (Három további küldöttről a párt vezetői döntenek a napokban.) Ezzel újabb lépést tett Cruz, hogy a jelenleg 743 delegálttal vezető Donald Trump ne tudja megszerezni a jelöléshez szükséges 1237 szavazatot, nyílttá téve így a nyári országos jelöltállító konvenciót – írta az MTI.

Cruznak 545 delegáltja van, John Kasich ohiói kormányzónak 143.

Coloradóban nagy az evangéliumi keresztény szavazók lélekszáma, várható volt, hogy a texasi szenátor, Ted Cruz elsősorban őket tudja megszólítani. Trump meg sem jelent a szombati konvención, csak hívei és támogatói osztogattak röplapokat. Maga Trump Manhattanben tett látogatást, a szeptember 11-i emlékhelynél és a múzeumban. Kampánystábja közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozta, hogy az emlékhely "országunk erejének jelképe, különösen a New Yorkban élőké, akik hihetetlen munkát végeztek a város e negyedének újjáépítésében". A közlemény szerint "erről szól a New York-i értékrend". Ez a mondat oldalvágás Ted Cruznak, aki az egyik kampányvitában kárhoztatta, leszólta az úgynevezett New York-i értékrendet.