Trump milliárdos kampányt tervez, de már nem a saját pénzét költené

2016.05.10. 21:07
1 hozzászólás

Donald Trump eddig leginkább saját vagyonából költött elnökjelöltségi kampányára, de most azt nyilatkozta, hogy akár másfél milliárd dollárra is szüksége lehet a győzelemhez a november 8-i elnökválasztáson, ezt pedig már inkább támogatóktól gyűjtené be, számolt be a New York Times.

Trump az előválasztások alatt nagyjából 50 millió dollár befektetéssel olyan médiafigyelmet kapott, ami becslések szerint nagyjából kétmilliárd dolláros fizetett médiakampánynak felelne meg. A pénzt saját magánvagyonából fordította az elnökválasztásra.

Trumpnak nincs tapasztalata a kampánypénzekért való kilincselés hosszú folyamatában, emellett nincs kiépült támogatói bázisa, sem pedig megfelelő háttérszervezete országosan, ami szintén komoly hátrányt jelenthet. Trump azzal számol, hogy a republikánus párt egyesítésével összegyűjthet elég pénzt és támogatót az őszi kampányhoz.

A demokratáknál, ahol Hillary Clinton szinte behozhatatlan előnnyel vezet az előválasztáson Bernie Sandersszel szemben, a finanszírozási háttérhálózat jóval kiépültebben állhat a jelölt mögött.

Egyelőre a republikánus pártot erősen megosztja Trump jelöltsége. Annak ellenére, hogy Trump indianai győzelme, és az utolsó még talpon maradt jelöltek, Ted Cruz és John Kasich múlt szerdai visszalépése után a pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottságot (RNC) vezető Reince Priebus is egységre szólított fel, egyelőre sokan nem akarnak megbékélni a milliárdossal. Csütörtökön derült ki az is, hogy egyetlen még élő republikánus exelnök, sem George H. W. Bush, sem pedig George W. Bush nem támogatja majd a milliárdost, aztán pedig jött Paul Ryan házelnök tartózkodása. Másrészről viszont a megosztottságra jellemző, hogy Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője azonban lelkesen támogatásáról biztosította Trumpot.

A New York Times szerint már elkezdődtek a tárgyalások, hogy Trump és a pártvezetés közös támogatói megállapodást írjon alá. Ezzel Trump párhuzamosan gyűjthetne pénzt a saját kampányához és a pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottságnak (RNC) is, vagyis az őszi elnökválasztásra,és a kongresszusi választásokra egyszerre tudnának készülni.

Trump magabiztosan azt nyilatkozta, hogy amint meglesz az egység a pártban, közösen egymilliárd dollárnyi összeget tudnak majd összegründolni. Azonban, bár az előző ciklusban alacsonyabbak volt az egyéni adományok plafonja, Mitt Romney a 2012-es választások alatt kevesebb, mint 500 milliót tudott a közös megállapodás alapján összegyűjteni (összesen pedig Barack Obamához hasonlóan egymilliárd dollár feletti kampánnyal zárt), és neki évekbe telt kiépíteni a támogatói hálózatát.

Biztató jel volt Trumpnak, hogy Stanley Hubbard milliárdos, aki korábban éppen ellene költött pénzt, azóta beállt mögé. Az összes másik jelöltem egyenként kipotyogott, ő maradt végül talpon, magyarázta egy interjúban. Sok hagyományos republikánus támogató azonban lehet, hogy nagyrészt ki is marad most a pénzosztásból. 

A Koch testvérek vezette cégbirodalom, amely korábban 900 milliós támogatást ígért a republikánusoknak 2016-ra, egyelőre nem tűnik úgy, hogy beállna Trump mögé. Mark Holden, a Koch-ékhoz közel álló Freedom Partners Chamber of Commerce elnöke azt nyilatkozta, hogy ha bármelyik jelölt a nekik fontos értékekre koncentráló, pozitív üzenetekkel megnyerné a közvéleményt személyes támadások és sárdobálás helyett, akkor esetleg beszállnának a szponzorálásba. Azonban szerinte erre nincsenek jelek.

A Karl Rove-vezette American Crossroads csoport is támogatóként jöhetne szóba, ám egyelőre úgy tűnik, ők egyelőre Koch-ékkal karöltve a szenátusi választásokra készülnek, és a republikánusok kongresszusi többségének megvédésére koncentrálnak majd. Ez a dilemma sok szóba jöhető támogató fejében élhet: novemberben kongresszusi választások is lesznek. Sokan úgy foghatják fel a kérdést, hogy Trumpot támogatva republikánus elnököt akarnak, vagy hagyják veszni a megosztó milliárdost és a konzervatív vezetésű kongresszus megtartására játszanak inkább.

Miközben a pénzgyűjtésen is főhet a milliárdos kampánycsapatának a feje, Shadiq Khan, London napokban megválasztott, első muszlim polgármestere hevesen kikelt Trump muszlimellenessége miatt, írja a Guardian.  A republikánus politikus kampányának része, hogy átmenetileg megtiltaná minden muszlimnak az Egyesült Államokba való belépést, de a londoni polgármesternek azért kivételt biztosítana. „Nem kérek a kivételezésből" – reagálta Khan.