Máris kampánytéma lett az orlandói mészárlás

2016.06.14. 05:57

Így zajlik az előválasztás

Az amerikai elnökségre pályázó Hillary Clinton és Donald Trump is rávetette magát az Orlandóban vasárnap történt vérengzésre, ami mindkettőjük szerint pont azt bizonyítja, amiért eddig is kampányoltak. Persze hogy mit látnak igazolva az amerikai történelem egyik legvéresebb fegyveres terrortámadásával, az nagyon különbözik. Ez volt az első alkalom, hogy Trump és Clinton elnökjelöltként nyilatkozhatott egy ilyen fontos témában.

Donald Trump hamar kijelentette a twitteren, hogy az orlandói támadás igazolja azt, hogy meg kell tiltani a muszlimok betelepedést az Egyesült Államokba. Trump azt is nyilatkozta, hogy ha Hillary Clinton lesz az elnök, akkor 

iszlamista terroristák fogják elárasztani az országot, hogy ártatlan amerikaiakat gyilkoljanak. 

Trump szerint Clinton el akarja venni az amerikaiak fegyvereit, aztán bedig „be akarja engedni azokat az embereket, akik lemészárolnak minket". Clintonnak Trump szerint a mészárlás miatt ki kellene szállni az elnöki kampányból, Barack Obama elnököt pedig arra szólította föl, hogy mondjon le.

Igaz, hogy a támadó Omar Mateen az Egyesült Államokban született és nőtt fel, de ez nem akadályozta meg a republikánusok elnökjelöltjét abban, hogy a muszlim bevándorlásra kenje a támadást, azt nyilatkozta ugyanis, hogy Mateen csak azért lehetett Amerikában, mert az Afganisztánból érkező családját beengedték az országba, és hogy „militáns muszlim bevándorlók próbálják meggyőzni gyermekeinket arról, hogy milyen jó az Iszlám Állam”. Trump azt is nyilatkozta, hogy nem engedne be bevándorlókat olyan országokból, amelyeknek a polgárai korábban követtek el terrorcseelkményeket az Egyesült Államok ellen, az amerikai muszlim közösségektől pedig elvárja, hogy 

működjenek együtt a hatóságokkal és jelentsék fel azokat az embereket, akikről tudják, hogy rosszak.

Clinton a Trump elleni kampányának első nagy beszédét tervezte megtartani hétfőn, ehelyett viszont inkább az orlandói eseményekre reagált, azzal kezdve mondandóját, hogy „ez a nap nem a politikáról szól". Arról beszélt, hogy bár az orlandói merénylő halott, de a vírus, ami megfertőzte az elméjét nagyon is életben van, ezért meg kell támadni, biztos kézzel, tiszta fejjel és megingathatatlan elhivatottsággal. Azt ígérte, hogy elnökségének egyik fontos prioritása lenne „a magányos farkas" típusú támadások megakadályozása. Szerinte aki túl veszélyes ahhoz, hogy felszállhasson egy repülőre, az ahhoz is az, hogy fegyvert vásároljon Amerikában.

A demokrata jelölt szerint az orlandói vérengzés arra volt bizonyíték, hogy az Iszlám Állam jelentette veszélyt nem lehet kezelni, azt le kell győzni, egyúttal az Iszlám Állam elleni légi támadások folytatását ígérte. Arról is beszélt, hogy itt az ideje, hogy az Egyesült Államok közel-keleti szövetségesei, Katar, Szaúd-Arábia és mások komolyabban fellépjenek a terroristákat támogató állampolgáraikkal szemben. 

Clinton a fegyvertartási szabályok szigorításáról is beszélt, például arról, hogy be kellene tiltani az olyan fegyverek árusítását, mint az AR-15 gépkarabély, amivel Omar Mateen is támadott a Pulse klubban. Ilyen fegyvereket amúgy nem lehetett csak úgy vásárolni a boltban 1994-től 2004-ig, akkor viszont a kongresszus nem újította meg az árusítás tilalmát. Clinton az LMBT közösségnek azt üzente:

milliók állnak mögöttetek, akik mindíg támogatni fognak titeket. Én is egy vagyok közülük.  • Hírek
  • Bankszámla