Bejelentette Donald Trump, hogy ki lesz az alelnökjelöltje

2016.07.15. 17:05

Úgy volt, hogy Donald Trump leendő republikánus elnökjelölt ma jelenti be hivatalos sajtótájékoztatón, kit választ maga mellé alelnökjelöltnek, csakhogy jött a nizzai terrortámadás és az egészet elhalasztották. Legalábbis tizenvalahány órája még így tűnt, majd a milliárdos egy Twitter-posztban magyar idő szerint kevéssel öt óra előtt mégiscsak megtette a nagy bejelentést: az előzetes híreknek megfelelően Mike Pence-t, Indiana állam kormányzóját választotta maga mellé.

„Örömmel jelentem be, hogy Mike Pence kormányzót választottam magam mellé alelnökjelöltnek. Sajtótájékoztatót holnap délelőtt 11-kor tartunk" - írta Twitterén. Mike Pence 12 éven át volt kongresszusi képviselő 2001 és 2013 között, mielőtt kormányzó lett volna, szürke, nem igazán izgalmas politikus, az ő kiválasztása igazi biztonsági játékot jelent Trump számára.

Pence-nek Indianában rengeteget esett a népszerűsége, amikor beállt egy olyan hiperkonzervatív törvény mögé, ami vallási meggyőződésre hivatkozással lehetővé tette a melegek diszkriminációját az államban. A kormányzó azóta rendkívül megosztja még saját állama republikánus pártelitjét is, a szavazókról nem is beszélve. Trump azért dönthetett Pence mellett, hogy a segítségével biztosítsa be a jelöltsége ellen lázadozó, szociálisan konzervatív republikánusok minél nagyobb részét. 

Mike Pence jelölésének híre már tegnap kiszivárgott, véget vetve az elmúlt hetek találgatásainak, melynek során még olyan extrém neveket is bedobott az amerikai sajtó lehetséges alelnökjelöltként, mint Donald Trump saját lánya, Ivanka. Egyel kevésbé lett volna meglepő Michael Flynn tábornok, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) volt igazgatójának jelölése, a legnagyobb esélyt pedig sokáig Newt Gingrich-nek, a képviselőház korábbi elnökének, illetve Chris Christie New Jersey-i kormányzónak adták.