Kitört a balhé a republikánus jelöltállító gyűlésen

2016-07-19T013212Z 1581690341 HT1EC7J0492J1 RTRMADP 3 USA-ELECTI
2016.07.19. 00:57 Módosítva: 2016.07.19. 09:31

Így zajlik az előválasztás

Ahogy azt várni lehetett, nem kerülte el a botrány a hétfőn kezdődő republikánus elnökjelölti konvenciót (azaz nagygyűlést). Stephen Colbert, a Late Show műsorvezetője már az esemény megkezdése előtt trollkodott egy sort a Cleveland Cavaliers stadionjában, de ahogy arra előzetesen mi is számítottunk, Trump republikánus ellenfeleinek támogatói magán a gyűlésen is balhézni kezdtek.

Később pedig Trump felesége, Melania Trump beszéde szólt nagyot, miután szóról szóra átvett részeket Michelle Obama first lady nyolc évvel ezelőtt, az akkori demokrata jelöltállító gyűlésen elmondott beszédéből.

Lázadoztak delegáltak

A #nevertrump mozgalom republikánusai azt sérelmezték, hogy az elnökjelölt és az alelnökjelölt személyéről szóló szavazásról szóló szabályokat az előző héten megállapított – és eddig is szokásban lévő módon határozták meg, közfelkiáltással pedig elkaszálták a javaslatukat. Végső soron azt akarták elérni, hogy a Clevelandbe érkezett delegáltak bárkire szavazhassanak, ne csak arra a jelöltre, aki az előválasztások alatt elnyerte őket. Ehhez azonban először legalább 7 állam delegációjának a többségének támogatását kellett felmutatniuk, hogy egyáltalán szavazásra tűzhessék ezt a kérdést a konvención.

A Trump-ellenes frakció szerint kilenc állam küldötteinek a többségét is maguk mögött tudhatták, de az aláírásukkal benyújtott indítványt közfelkiáltással leszavazták, és így Steve Womack ülésvezető elnök figyelmen kívül hagyta. Amikor ez kiderült, sokan elégedetlenkedni kezdtek, mire a Trump-pártiak igyekeztek elnyomni a zsibajt saját Jú-Esz-Éj -skandálásukkal.

A felháborodásra Womack újból nekifutott a szavazásról való szabályokról való szavazásnak, de addigra három állam delegációjából néhány küldött már vissza is vonta a Trump-ellenes kezdeményezéstől a támogatását, amivel pedig papíron nem volt már meg a szükséges többség a benyújtáshoz sem, derül ki a Politico beszámolójából.

Ez a tábor egyébként egyértelműen csak a Trump-botrányokra mindig ugró média érdeklődésére játszott rá, hiszen beadványuk a múlt héten futott már egy kört a szabályalkotó bizottságban, ahol durván, 84-28-as arányban elkaszálták a név szerinti szavazást. Ha sikerül célt érniük, és az egész konvenció szavaz a szabályokról, akkor sem valószínű, hogy megváltoztathatták volna azokat.

A botrány azért is tűnik kreáltnak, mivel Trump a delegáltak óriási többségének támogatásával, kihívó nélkül érkezett Clevelandbe – az út során egyébként kisebb karambolt szenvedett konvoja, de senkinek nem lett baja. A republikánus jelöltségről hivatalosan majd kedd este döntenek a delegáltak, akik közül már 1237 támogatása elég a győzelemhez, Trump pedig 1543-at gyűjtött az előválasztások végéig.

De most akkor ki mondta?

A másik legemlékezetesebb momentum Melania Trump, Trump feleségének felszólalása volt. Kiderült, hogy a beszédének egy fontos része – amikor a szüleitől kapott értékrendről volt szó – meglepő hasonlóságokat mutatott Michelle Obama nyolc éve, az akkori demokrata gyűlésen elmondott beszédével. A CNN szerint egymás mellé rakva a két beszéd említett részét, Trump felesége szinte szóról szóra megismétli, amit Michelle Obama mondott. A Vox pedig tényleg egymás mellé is rakta videóján a beszédeket:

Trump kampánycsapata kiadott egy közleményt, amiben arról írnak, hogy Melania saját tapasztalatai alapján született a beszéd, de nem érintik konkrétan a teljesen megegyező részeket. A CNN a republikánus jelölt kampánycsapatához közelálló forrásból  úgy tudja , hogy több fontos tanácsadó is szerkesztette előzetesen a beszédet, és javasolt változtatásokat.

A plágiumvád azért is kínos, mert a hírekben teljesen háttérbe tolta a beszéd többi részét,

miközben ezzel akarták bemutatni Trump eddig inkább háttérbe tolt feleségét az amerikai választóknak.

Trump felesége amúgy egyesíteni próbált

A fehér ruhában kiálló Melania Trump beszéde egyébként abban is különleges volt, hogy egyszerre próbált szólni a Trumpot elutasító latinókhoz és feketékhez is, és a legtöbb szónokkal ellentétben összefogást próbált hirdetni.

Donald minden embert képviselni akar, nem csak néhányakat

 – mondta. „Soha nem adja fel, és ami még fontosabb, soha nem hagy titeket cserben" – mondta férjéről.

Kasich-nek kijutott a támadásokból

Az biztos, hogy az első nap egyáltalán nem az egységet sugározta, sokkal inkább a széthúzás látszott ki az egészből. Trump kampánycsapata keményen ostorozta John Kasich ohiói kormányzót, amiért nem vett részt a saját államában tartott konvención (itt írtunk arról bővebben, hogy milyen fontos hiányzókkal indult a jelöltállító gyűlés). A helyi republikánusok viszont azzal vágtak vissza, hogy a párt egyesítésére tett kísérleteket és üzeneteket várnának inkább Trumpéktól.

A hétfői nap fő témája a „Tegyük újra biztonságossá Amerikát" volt, ennek megfelelően a színpadra lépők Trumpot az ország megmentőjeként mutatták be, azonban ebből sokszor annyi maradt meg, hogy kevéssé ismert emberek mondtak kemény hangú beszédeket. Kitűnt viszont Rudy Guiliani volt New York-i polgármester, aki szerint az Egyesült Államokat gyengének és sebezhetőnek látják az ellenségei, a terroristák pedig azt tervezik, hogy amerikai földön gyilkoljanak. „Nincs következő választás, ez a mostani számít" – mondta.

A líbiai Bengáziban lévő amerikai követségnél megölt egyik amerikai férfi anyja könnyeivel küszködve beszélt, és személyesen az akkor külügyminiszter Hillary Clintont, Trump demokrata ellenfelét tette felelőssé fia haláláért. Viszont a Politico szerint szervezési csőd volt, hogy Trump pont a beszéd alatt jelentkezett be a Fox Newson, ezért ott őt adták közben a konvenció helyett.

Trump a színpadon is megjelent, és arról beszélt, hogy nagyon nagyot fognak nyerni, mielőtt bejelentette volna feleségét, Melania Trumpot. A fő beszédét azonban majd csütörtök este tartja meg, amikor elfogadja pártja jelöltségét.

Nem sokan várták meg a végét

A szervezésnél egyébként a fő szónokot, Melania Trumpot nem a főműsoridő legvégére rakták, így viszont a Michael Flynn altábornagy beszéde alatt már elszállingózó emberek miatt az NBC felvételein már sokszor egy kiürülő csarnok képe látszott. A republikánusok egyik felívelő csillagának tartott Joni Ernst iowai szenátor 23 órakor kezdődő beszédére pedig már Trump fiai, Bob Dole volt elnökjelölt és Rudy Guiliani sem maradtak ott az arénában.