Ha Trumpot megválasztják, jöhet az armageddon

2016.07.23. 14:38

Miközben Orbán Viktor tusványosi beszédében a világon elsőként állt be Donald Trump mögé mint hivatalban lévő kormányfő, az amerikai sajtó baloldali és centrista orgánumai éppen azt jövendölik, hogy a republikánus jelölt megválasztása ha nem is a világvégéhez, de legalábbis az amerikai demokrácia szétveréséhez vezethet.

A republikánus jelölőgyűlés kapcsán ugyanis számos patinás lap hozott szerkesztőségi- vagy véleménycikket arról, hogy mi vár Amerikára egy Trump-elnökség esetén, és enyhén szólva borúlátóak.

  • A Washington Post szerint Trump különleges veszélyt jelent az amerikai demokráciára
  • A Vox sztárpublicistája, Ezra Klein azt írta, először életében valóban nagyon fél Trump jelölése miatt
  • A New York Times félelemkampánynak bélyegezte Trump "sötét vízióját"
  • A jellemzően az üzletbarát republikánusokhoz húzó Wall Street Journal azt írta, Trump rendkívül keveset tud a politikáról és az állam vezetéséről, és nem érdeklik a részletek.
  • A Slate pedig kigyűjtötte, hogy Trump már egészen pontosan 153 alkalommal bizonyította, hogy nem alkalmas elnöknek

Félelem és reszketés Washingtonban

A Washington Post szerkesztőségi cikke szerint a republikánus jelölt

  • teljesen alkalmatlan elnöknek,
  • kampánya a gúnyra és gyűlöletre épül, nem tartalmi kérdésekre;
  • alapjaiban érti és értelmezi félre Amerika problémáit,
  • és a félreértelmezett bajokra megosztó és veszélyes válaszokat javasol.
  • Emellett pedig semmibe veszi az amerikai demokrácia alapját jelentő fékek és egyensúlyok rendszerét is,
  • elnöksége ezek miatt veszélyes lenne az Egyesült Államokra és az egész világra nézve

Hasonlóan borúlátó a balközép Vox sztárpublicistája, Ezra Klein is, aki azt írta, Trump jelölése miatt először fél azóta, hogy elkezdett az amerikai belpolitikáról írni. És nem ideológiai vagy konkrét politikákra vonatkozó nézeteltérések, hanem a republikánus elnökjelölt jellemvonásai miatt. Trump szerinte rasszista, szexista, demagóg, forrófejű, nárcisztikus, dilettáns, megalázza a nála gyengébbeket, és olyan folyékonyan és sokat hazudik, hogy valószínűleg már ő sem veszi észre, hogy nem mond igazat. Emiatt pedig a legveszélyesebb modernkori elnökjelölt.

A Vox egy másik írásában Trump jelölőgyűlésen elmondott beszédéről azt írja, hogy az ingatlanmilliárdos egy veszélyes és pokoli helyként festette le Amerikát, ez a kép azonban teljesen hamis: az ország sokkal jobb és békésebb hely, mint ahogy Trump előadja. Legtöbb állítása hazugság vagy félrevezetés, és igazából - kampányszlogenjével ellentétben - nem naggyá akarja tenni Amerikát, hanem azt akarja, hogy az emberek minél jobban féljenek, mert ezzel tud szavazatokat szerezni.

És New Yorkban

A hagyományosan a demokratákhoz húzó New York Times szerkesztőségi cikke is azt süti rá Trumpra, hogy félelemkampányt folytat. Magát messiásnak mutatja, megoldást azonban nem ajánl, csak azt sulykolja, hogy rengeteg az erőszak, amitől csak ő védheti meg az embereket. Eltorzítja a válóságot, és eltorzítja az Egyesült Államok mint nemzet alapvető értékeit is - vélte a lap.

Az NYT mindazonáltal azt is megjegyezte: Trump azért nyerhette el a jelöltséget, mert a dolgozó embereknek tele van mindenük azzal, hogy a jelenlegi republikánus politikai elit tagjai magasról tesznek az ő problémáikra. 

A New York Timesban írt glosszát Trumpról a balos Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász is, aki szerint Trump - az A mandzsúriai jelölt című hidegháborús politikai thriller példájára - "szibériai jelölt", vagy legalábbis nagyon furcsa, hogy milyen kedélyesen viselkedik Vlagyimir Putyinnal, és kampányfőnöke korábban az oroszbarát Viktor Janukovics elzavart ukrán elnöknek dolgozott.

A jellemzően az üzletbarát republikánusokhoz húzó Wall Street Journal bár az előbbieknél visszafogottabb szerkesztőségi cikket hozott Trumpról, a maga módján mégis keményen kikezdte a republikánus jelöltet. Azt írta,

  • Trump rendkívül keveset tud a politikáról és az állam vezetéséről, és nem is érdeklik ennek részletei. 
  • Érzései és megérzései vezérlik, nem a ráció; gyakran változtatja véleményét, kiismerhetetlen.
  • A világot nagyon egyszerűen látja: egy zérus összegű játéknak tartja, ahol vannak a nyertesek meg a szánalmas vesztesek.
  • Elég veszélyes külpolitikai nézetei vannak, ha Amerika világvezető szerepét lebontaná, azzal rosszul járna az ország.
  • De azért nem kell "fasiszta" vezetésre számítani, ha ő lesz az elnök. A fékek és ellensúlyok nem engednék elkanászodni, a média pedig valószínűleg szanaszét szedné minden lépését.

Vannak, akik örülnek

A balközép Slate kigyűjtötte, hogy Trump már egészen pontosan 153 alkalommal bizonyította, hogy nem alkalmas elnöknek, ennyi balhéja és botrányos kijelentése volt. Ezek miatt pedig még a konzervatív véleményvezérek közül is alig vannak olyanok, akik hajlandóak rá szavazni.

Egy másik írásában pedig arra is figyelmeztet a lap, hogy lesz még rosszabb is: bár Trump elnagyolt személyiségével és szövegeivel nem elég imponáló ahhoz, hogy novemberben elnyerje az elnökséget, kampánya során kiderült, hogy hatalmas, eddig ismeretlen és feltáratlan piaca van az Egyesült Államokban a xenofób, rasszista, nativista politizálásnak, ami miatt félő, hogy a jövőben egy, Trumpnál jobban felkészült és erősebb jelölt akár tényleg hatalomra juthat a gyűlölet és a félelem üzeneteivel.

Hasonló húrokat penget a New York Magazine is, amely arra jutott, hogy Trump a fehérek idegellenes pártjává formálhatja át a Republikánus Pártot. 

Ennek azonban a szöges ellentétét hozta a New York Post, amely 

Amerika feléledésének kezdeteként értelmezte Trump beszédét.

A Trumphoz közel álló orgánum szerint a republikánus jelölt élete beszédét hozta a gyűlésen, és korábbi republikánus ellenfeleivel szemben végre "az elfeledett Amerikát" helyezte a középpontba, nem a globalizmust. A lap szerint Trump beszédében egységbe kovácsolta Amerikát, sőt még a demokrata Bernie Sanders híveit is meggyőzte arról, hogy szavazzanak rá.

Hasonlóan ünnepelte Trumpot a befolyásos kőkonzervatív politikaibulvár-lap, a Breitbart, és "nagy és bátor" beszédként emlékeztek meg Trump teljesítményéről a Republikánus Párt nem hivatalos médiájának számító Fox News publicistái is, akik szerint a demokratáknak ideje lenne fejvesztve menekülniük Trump láttán.