WikiLeaks-szivárogtatás: nem biztos, hogy pártatlan a demokrata pártvezetés

2016.07.23. 15:06

Az amerikai Demokrata Párt húszezer belső e-mailjét szivárogtatta ki a WikiLeaks napokkal a párt jelölőgyűlése előtt. A levelekből pedig a CNN szerint az rajzolódik ki, hogy a pártvezetés nem teljesen részrehajlásmentesen járt el az előválasztási kampányban, ami újra felhevítheti a témával kapcsolatos feszültségeket Hillary Clinton és Bernie Sanders hívei között.

Sanders hívei már eddig is sokat háborogtak azon, hogy a pártvezetés szerintük egyértelműen Clinton mellett áll, többször vádolták csalással a pártot, és sokan közülük úgy gondolják, hogy az egész előválasztási rendszer Clinton felé lejt, még ha ebben nincs is sok igazság.

A mostani szivárogtatás viszont olaj lehet a Clinton jelölésének biztossá válásával kialudni látszó tűzre. Az egyik e-mailben ugyanis elég világosan az szerepel, hogy hogyan lehetne az előválasztáson voksolók vallási nézeteire hatva rontani a magát demokratikus szocialistának nevező, zsidó vallású vermonti szenátor esélyeit.

A dolog már csak azért is kényelmetlenül jön a demokrata párttvezetésnek a konvenció előtt, mert Sanders hívei már Clinton alelnökjelöltje kapcsán is eléggé csalódtak a napokban. A jelölt, Tim Kaine virginiai szenátor ugyanis egyáltalán nem balos, inkább a párt relatíve konzervatívabb szárnyán helyezkedik el. Vele Clinton egyrészt Virginia államot akarja behúzni, másrészt a függetleneket akarja megnyerni a novemberi elnökválasztáson, Sandersék viszont egy progresszív, erősen balos jelöltet akartak a szerintük túl üzletbarát Clinton mellé.

A WikiLeaks egyébként korábban már beígérte, hogy egy sor, Clinton számára kényelmetlen levelet fog nyilvánosságra hozni, tehát a szervezet kvázi nyíltan beavatkozik az elnökválasztási kampányba. Amivel nyilvánvalóan Donald Trump malmára hajthatja a vizet.