Megfenyegette Trumpot az egyetlen demokrata hős

2016.11.11. 17:13

A demokrata pártban az elkeseredettség mellett egyre nagyobb a düh a pártelit ellen, mely az előválasztás során egységesen Hillary Clinton mellett állt ki Bernie Sanders-szel szemben, sőt, a WikiLeaks által kiszivárogtatott emailek alapján a pártvezetés részrehajló módon azon tanakodott, hogyan lehet a vermonti szenátor ellen fordítani.

A demokratákhoz hivatalosan csak 2012-ben csatlakozott Sanders egyébként csaknem Trump-szintű meglepetést okozott a demokrata oldalon; az előválasztás során valóságos mozgalmat tudott személye és radikális baloldali politikája köré kerekíteni, és végül alig 3 millió szavazattal maradt el Clintontól. Sanders ráadásul csapatjátékosi erényeket is fel tudott mutatni, amikor az elnökjelölő gyűlésen beállt az általa sokat támadott Hillary Clinton mögé, és a kampányban is odatette magát.

Ma is erős tábort képző hívei leginkább amiatt bosszankodtak, hogy Sanders Trump ellenében mindig is sokkal jobb eredményeket tudott felmutatni a közvélemény-kutatóknál mint Clinton, ennek ellenére a demokrata párt vezetése hónapokon keresztül győzködte választóit arról, hogy az elnökségért folytatott párharcban teljesen esélytelen lenne.

A 75 éves, de a fiatal választók körében roppant népszerű Sanders csütörtökön nem zárta ki, hogy 79 évesen újra ringbe száll az elnökjelöltségért (a pártvezetés 2016-os háromsoros zakója után óriási esélyesként indulna). A vermonti szenátor keményen kritizálta pártját, hogy munkások millióinak szavazatait vesztette el Trumppal szemben. A leendő elnökről azt mondta:

Ne legyen igazam, de szerintem egy szélhámos,

aki munkásosztály bajnokaként való fellépése ellenére is csak üres szólamokat hajtogat, melyek mögött nem lesznek konkrét intézkedések. Kételyei ellenére a vermonti szenátor már szerdán kiadott egy olyan közleményt, melyben ajánlatot tett Trumpnak, hogy „amennyiben komolyak a szándékai”, ő és a többi progesszív poltiikus szívesen dolgozik együtt az elnökkel a munkáscsaládok életének jobbá tételéért.

Azonban Sanders ajánlatához egy komoly kitételt is hozzáfűzött, amit a Twitteren kissé még radikálisabbra formált:

Ha Donald Trump az emberek indulatait a muszlimok, latinók, feketék és nők ellen fordítja, akkor mi leszünk a legrosszabb rémálma.