Megválasztották Clintont a demokraták elnökjelöltjének

2016.07.27. 01:16
0 hozzászólás

A demokrata jelöltállító gyűlés második napján a Philadelphiában összegyűlt delegáltak hivatalosan is megszavazták Hillary Clintont az elnökjelöltjüknek. A volt first lady ezzel történelmet írt, és a nagy pártokat tekintve az első női elnökjelölt lett.

Az egyes államokban az előválasztások során elnyert delegáltak Alabamával indulva jelentették be, hogy milyen arányban támogatják Clintont, illetve kihívóját, Bernie Sanderst. Ebben túl nagy meglepetés nem volt, Clinton a párt vezetőiből, valamint szenátoraiból és kongresszusi képviselőiből álló szuperdelegáltakkal együtt 2800-nál is több, míg a vermonti szenátor 1850-nél több küldöttet tudhatott maga mögött a szavazás előtt.

A Democrats Abroad, a külföldön élő demokraták között ott volt Larry Sanders, Bernie Sanders öccse is, akinek beszédénél bátyja is elérzékenyült. Dél-Dakotánál jártak az államok delegáltjainak összeszámolásában, amikor Clinton átlépte a 2382 delegáltas határt, ezzel pedig lényegében már nyert, azonban még folytatták a további államokkal. A nem hivatalos végeredmény 2842 - 1865 lett Clinton javára, 6-an nem szavaztak.

Miután az első napon is többször bekiabáltak és fújoltak Sanders egyes delegáltjai, ezért a pártegységen dolgozó Clinton és a vermonti szenátor kampánycsapata megegyezett, hogy Vermont jelenti be majd hivatalosan is a jelölést. Az állam ezért először passzolt, hogy biztosan a végére maradjon, akkor pedig már Sanders is ott ült saját állam delegációjával, és így ő koronázhatta meg Clintont. Javaslatára végül közfelkiáltással szavazták meg Clintont elnökjelöltnek.

Nagyjából 100 delegált a szavazás után tüntetőleg elhagyta a színpad előterét, többek között olyan táblákat a magasba emelve, hogy „November 8-án ne mondjátok, hogy nem figyelmeztettünk titeteket", majd pedig beragasztott szájjal tartottak ülősztrájkot.

Clinton majd csütörtökön tartja meg a jelöltséget elfogadó beszédét, kedden többek között Bill Clinton exelnök szólalt fel a konvención. „Olyan büszke vagyok rád, Hillary" – írta ki a volt elnök a Twitterére. 

Bill Clinton az összegyűlteknek arról beszélt, hogy Hillary az életét annak szentelte, hogy az emberek életén javítson. „Ez a nő soha nem volt elégedett a status quóval. Mindig előrébb akarta görgetni a labdát – ez ő. Változást hoz. Ez az, amit ő tesz" – mondta Bill Clinton.

A volt elnök beszélt a kapcsolatukról is. „1971 tavaszán találkoztam egy nővel" – kezdte, aztán arról beszélt, hogy együtt voltak jóban rosszban, élményekben és nehéz pillanatokban. A beszédet után maga Hillary Clinton is bejelentkezett videóüzenetben New Yorkból.

A 91 éves Jimmy Carter, a másik még élő demokrata exelnök is videóüzenetet küldött, és abban biztosította támogatásáról Clintont.