A Kreml szerint abszurd, hogy közük lett volna az amerikai hackertámadáshoz

2016.07.28. 20:03
Abszurdnak és az ostobaság határát súrolónak nevezte a Kreml azokat a vádakat, amelyek szerint Moszkvának köze volt a demokrata párt szervere elleni hackertámadáshoz.

Obama elnök és demokratapárti állítások szerint egyre több szakértő feltételezi: Oroszország áll amögött, hogy a Wikileaks a múlt pénteken a Demokrata Párttól megszerzett több ezer levelet publikált. Ezek arról tanúskodtak, hogy a párt nem volt pártatlan, megpróbálta gáncsolni Bernie Sanders kampányát, hogy Clinton lehessen az elnökjelölt.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a Hillary Clinton választási kampánystábjából származó vádakra reagálva most leszögezte: „Nem végeztünk hackertevékenységet, semmi közünk a történtekhez”. Szerinte a vádak annak a bizonyítékai, hogy oroszfóbiát szítanak az amerikai választási kampányban – írja az MTI.

Ami ezt a halomnyi emailt illeti, az nem a mi gondunk. Nem ütjük bele az orrunkat mások dolgába, és mi sem állhatjuk, ha valaki más próbálja beleütni az orrát a miénkbe

– mondta az orosz szóvivő, aki szerint az amerikaiaknak kell a történet végére járniuk.

Trump csak viccelt

Donald Trump szerdán arra szólította fel Oroszországot, hogy hackerekkel kutassa fel azokat a további e-maileket, amelyeket Clinton külügyminisztersége idején a privát címéről küldött. A kijelentésétől most már maga is visszatáncol. Miután jó néhányan keményen támadták a felelőtlensége miatt (Jake Sullivan, Clinton biztonságpolitikai tanácsadója szerint ez már nemzetbiztonsági ügy), Trump most azt mondja, természetesen csak viccelt, amikor orosz segítséget kért. A fő kérdés szerinte nem ez, hanem az e-mailek tartalma; a Trump-kampánycsapat szerint a nemzetbiztonsági problémát pedig Clinton jelenti, nem pedig ők.

Az oroszok nem állnak Trump mellé hivatalosan

Trump korábban arról is beszélt, hogy megválasztása esetén megvizsgálná a Krím Oroszország részeként való elismerésének lehetőségét. Az orosz szóvivő Peszkov erre most azt mondta, hogy ez nem változtat azon, hogy a Kreml továbbra is semlegesen viszonyul az amerikai választásokhoz. Peszkov szerint az amerikai választásokat megelőző retorikából lehetetlen következtetéseket levonni, mivel a jelöltek a választási kampány során egyvalamit mondanak, majd a tisztséget elnyerve, a felelősség terhe alatt beszédmodoruk megváltozik, kiegyensúlyozottabb lesz.