McCain is elítélte Trumpot

2016.08.01. 17:02

Tovább gyűrűzik a Khizr Khan beszéde után kirobbanó botrány Amerikában, ami nemcsak a demokratáknál, hanem több republikánusnál is kiverte a biztosítékot. Legutóbb John McCain, a 2008-as republikánus elnökjelölt szólalt meg az ügyben, és hétfőn délelőtt kiadott közleményében mélyen elítélte Trump megjegyzését. McCain azt is hozzátette, reméli az amerikaiak megértik, hogy Trump nem képviseli az egész Republikánus Párt nézeteit. 

A demokrata jelöltállító gyűlés csütörtöki, utolsó napján mondott beszédet Khan, akinek a fia muszlim-amerikai katonaként, a társait megmentve halt meg egy 2004-es robbantásban Irakban. Trump a hétvégén többek között azt pedzegette, vajon a felesége azért állt-e mellette végig csendben, mert megtiltotta neki, hogy beszéljen. Khan nem jött zavarba, rögtön válaszolt is a megjegyzésre, sőt felajánlotta neki az alkotmány egy mindig magánál tartott példányát, hogy most végre ő is elolvashassa.

Khizr Khan és felesége hétfőn reggel több amerikai tévé műsorában is bírálták Trumpot, hevesen támadva kijelentéseit és fellengzősségét, melyek szerintük a politikus tudatlanságáról és arroganciájáról tesznek tanúbizonyságot.  Khan felesége külön is megszólalt, érthetetlennek tartotta, hogy Trump úgy gondolja, a vallása, nem pedig az általa érzett fájdalom miatt nem beszélt.

Ezt persze ő sem hagyta szó nélkül és miközben a házaspár éppen egy interjúban ekézte őt, szokásához híven Twitteren reagált:

Szerinte Khan — aki nem is ismeri őt — rosszindulatúan megtámadta a jelöltállító gyűlésen, és most ugyanezt folytatja a tévében is. Ezzel még nem volt vége a dolognak, délután kettő körül újra tweetelt, most már inkább a terelést tűzve ki célul. Ezúttal azt írta, az egész nem is a megállás nélkül interjúkat adó Khanról szól, hanem a radikális iszlamista terrorizmusról és az Egyesült Államokról. 

Nem csak Trump és McCain reagált az ügyben, a republikánus alelnökjelölt Mike Pence-nek és a demokrata elnökjelölt Hillary Clintonnak is volt véleménye az esetről. Pence még vasárnap próbálta menteni a menthetőt, azt mondta, Trumppal együtt úgy gondolják, Khanék fia egy hős, családját pedig a hozzá hasonló családokkal együtt minden amerikainak tisztelnie kéne. Emellett arról is beszélt, hogy a bevándorlás megfékezésével és az Iszlám Állam legyőzésével együtt tesznek majd azért, hogy ne kelljen több családnak átélnie azt, amit nekik kellett.

Clinton szintén vasárnap szólt hozzá a dologhoz, elítélve Donald Trumpot, amiért az óriási áldozatot hozó Khan nem kapott tőle mást csak sértéseket és a muszlimokat degradáló megjegyzéseket. Azt is hozzátette, nem szabad senkit a vallása, a származása alapján elítélni.

Ukrajna miatt is magyarázkodtak

Nem ez az egyetlen dolog, ami miatt Trumpnak és a stábjának magyarázkodnia kellett hétfőn, az elnökjelölt később szintén Twitteren kényszerült védekező pozícióba, miután egy interjúban azt mondta, Putyin nem fog benyomulni Ukrajnába. A politikus azzal próbált szépíteni, hogy azt mondta, tisztában van a Krím félsziget helyzetével és arra gondolt, ha ő lenne az elnök, az oroszok nem vonulnak be, majd egy későbbi tweetben megpróbált még odaszúrni Obamának is azzal, hogy hiába beszélt keményen Oroszországról és Ukrajnáról, az oroszok ettől még elfoglalták a Krím félszigetet és azóta sem álltak meg.

Eközben Trump kampánystábjának egy tagja, Sam Clovis is megpróbálta menteni a menthetőt, lényegében azt mondta, Trump éppen valami másra gondolt mikor erről beszélt, de ezt igazából valószínűleg ő sem hiszi el, közleménye szerint nem is kifogást akar keresni ezzel. Clovis azt is hozzátette, Trump az interjúban csak óvatos próbált lenni és egyelőre nem lehet tudni milyen következményei lesznek az orosz-ukrán konfliktusnak.