50 republikánus szakértő kelt ki Trump ellen

2016.08.09. 00:05

Ötven republikánus nemzetbiztonsági szakértő írt nyílt nyílt levelet: arra figyelmeztetnek, hogy a párt jelöltje, Donald Trump alkalmatlan, ő lenne az USA legrosszabb elnöke. A csoport szerint, amelyben benne van a volt CIA igazgató Michael Hayden, Trumpnak nincs meg a karaktere, értékei és tapasztalata ahhoz, hogy elnök legyen. A levél azt is kijelenti, hogy az aláírók közül senki nem fog Trumpra szavazni.

Trump sok mindenben szembe ment a korábbi republikánus elvekkel: megkérdőjelezi a NATO létjogosultságát, támogatja a kínzásokat, és azt javasolta, Dél-Korea és Japán szerezzen be atomfegyvereket. Azt sem érti, ő maga miért ne vethetné be azokat.

"A szabad világ vezetőjeként gyengíti az USA erkölcsi hatalmát" – áll a levélben. Az aláírok szerint alapvető tudása hiányzik a jogról, az alkotmányról, az intézményekről, a vallási toleranciáról, a sajtó szabadságáról és a független bíráskodásról. Elég mélyre ásta magát sok republikánus szemében Trump akkor is, amikor kijelentette: az orosz hekkerek prezentálják a demokraták feltört emailjeinek még hiányzó darabjait is. Utólag magyarázkodott is emiatt.

Néhány aláíró azt tervezi, hogy a demokrata riválisra, Hillary Clintonra szavaz, mások egyáltalán nem szavaznak.