Az Iszlám Államban azért imádkoznak, hogy Hillary legyen az elnök

2016.09.20. 06:29
9 hozzászólás

Elfajult a két amerikai elnökjelölt nyilatkozatháborúja, ami a New Yorkban elkövetett, 29 sérülttel járó szombati robbantás és a New Jerseyben talált robbanószerkezetek kapcsán robbant ki. Az adok-kapok során Hillary Clinton tulajdonképpen lehazaárulózta Donald Trumpot, a republikánusok jelölt viszont azt állította, hogy demokrata riválisa tisztességesebben bánik a terroristákkal, mint az őt támogató amerikaiakkal.

Hillary Clinton különböző nemzetbiztonsági szakemberek korábbi nyilatkozatait idézve azzal vádolta meg Trumpot, hogy

A nyelvezet, amit Trump használ, tanáccsal és tettel szolgál ellenségeinknek.

Ezért a republikánus jelölt akár hazaárulással is vádolható (a Hillary Clinton által használt "aid and comfort" frázis az amerikai alkotmány hazaárulásra vonatkozó definícióját idézi, én a hivatalos magyar fordítást használtam).

Donald Trump a támadás ürügyén a jól bevált követelését rántotta elő, és a bevándorlás erőteljesebb ellenőrzését követelte, Clintonnak pedig egy floridai kampányrendezvényen azzal szúrt oda, hogy csak a saját felelősségéről akarja elterelni a figyelmet a vádaskodással. A republikánus jelölt azt is sérelmezte, hogy Clinton keményebben kritizálja az ő támogatóit, mint az Iszlám Állam harcosait - ezzel arra utalt, hogy Hillary Clinton alig egy hete egy zártkörű demokrata rendezvényen a republikánus jelölt támogatóinak felét reménytelenül "szánalmasnak" (deplorable) nevezte rasszizmusuk miatt.

Trump stábja egy közleményt is kiadott, melyben arra emlékeztetett, hogy

az Obama-Clinton doktrína nem veszi komolyan az Iszlám Államot, és ez bátorítja fel világszerte a terroristákat. (...)

a közlemény azonban nem ragadt le a demokrata kormányzat - egyébként tagadhatatlan - felelősségének megállapításában, hanem azt is állította, hogy

abban reménykednek és azért imádkoznak, hogy Hillary Clinton legyen az elnök, hogy folyathassák kegyetlenkedéseiket és gyilkosságaikat

Hillary Clinton New Yorkban igyekezett aztán a vitában újabb fordulattal egy higgadt, főparancsnokhoz méltó hangot megütni. A jelölt azt állította, hogy az Egyesült Államok a jó úton jár a terrorizmus legyőzéséhez.

Megvannak hozzá az eszközeink, az okos rendőreink és a jó hírszerzésünk.

És ezeket az erényeket ő tovább is fejlesztené azzal, hogy elnöksége esetén erősítené a hírszerzést - például a Szilícium-völgy informatikai cégeinek bevonásával a terrorizmus kommunikációs csatornáinak megfigyelésébe.

(Politico)