Több száz tudós ment neki Trumpnak a klímaváltozás tagadása miatt

2016.09.22. 09:44

Közel négyszáz neves tudós, köztük 30 Nobel-díjas kutató írt nyílt levelet Donald Trump republikánus elnökjelöltnek a klímaváltozással kapcsolatos nézetei miatt, és mert azt ígérte, ha megválasztanák elnöknek, az Egyesült Államok kihátrálna az április végén aláírt párizsi klímavédelmi egyezményből – írja az MTI.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia 375 tagjának nyílt levelébe még egy nyelvi újítás is belefért: a brit EU-kilépést jelölő brexit mintájára parexitnek nevezték el Trump fenyegetőzését:

A parexit egyértelmű jelzés lenne a világ többi része számára: az Egyesült Államokat nem érdekli az ember okozta klímaváltozás problémája. Egyedül maradtatok

– írják a kutatók, többek között Stephen Hawking fizikus, E. O. Wilson biológus és Thomas Steitz kémikus.

Donald Trump az olajban gazdag Észak-Dakota fővárosában, Bismarckban, egy májusi olajipari konferencián beszélt az amerikai energiaszektor jövőjével kapcsolatos elképzeléseiről. Itt jelentette be azt is, hogy ha rajta fog múlni, az ország kihátrál a klímamegállapodásból. Korábban azt is mondta, hogy szerinte az egyezmény árt az amerikai vállalatoknak, és a globális felmelegedés átverés. Arról, hogy valójában mennyire nem az, és milyen gyorsan bántóan súlyos következményei lehetnek annak, ha ezt nem ismerjük fel, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A tavaly decemberben a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével megszületett keretmegállapodás megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését az aláírók 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest, és továbbra is erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a felmelegedés legfeljebb 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok konkrét említése a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, de több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai és az Egyesült Államok is támogatta.

A Nemzeti Tudományos Akadémia tudósok magánegyesülete, amely tudományos és technológiai kérdésekben ad tanácsokat az amerikai kormánynak. A levél nyilvánvaló politikai vonzata miatt az aláírói kijelentették, hogy egyéni véleményüket, tehát nem az akadémia vagy saját anyaintézményük álláspontját fejtették ki. Hasonló egyéni véleményt egyébként már a techszektor képviselői is fogalmaztak meg Donald Trumpról.