Trump Twitteren osztotta ki a volt szépségkirálynőt

2016.10.01. 17:20

Először a hétfői elnökjelölti vita végén került elő a téma, de Donald Trump még öt nappal később is folytatta a Twitterén az Alicia Machado volt szépségkirálynő körül kialakult vitát, aminek aztán Hillary Clinton is rendszeresen újabb muníciót ad saját tweetekkel.

Clinton a vitán azt mondta, Trump olyan ember, aki a nőket disznóknak, kutyáknak titulálja, ezt pedig Alicia Machado, volt latinó szépségkirálynő példájával személyessé is tette. Az 1996-os Miss Universe ezzel rögtön bekerült a közbeszédbe, amit kíméletlenül fel is használt Trump ellen, hétfő óta folyamatosan támadva őt.

Trump már kedden elismerte, hogy a volt szépségkirálynő felemlegetése felbosszantotta őt, akkor a Fox Newsnak azt mondta, Machado a valaha volt legrosszabb szépségkirálynőjük, annak idején pedig óriási problémát jelentett, amikor felszedett kilókat. Trumpék azóta sem álltak le, Machadót azzal vádolták, hogy pornóban szerepelt, és egy közel 20 éve ellene elrendelt nyomozást is felemlegettek.

Miközben Trump a Newsweekre reagálva tagadta, hogy törvénysértő módon üzletelt voltna Kubában, a republikánus jelölt a Twitteren ment neki volt szépségkirálynőjének. Szerinte Machado kihasználta és megtévesztette Hillary Clintont, aki utána sem nézett a korábbi szépségkirálynő undorító múltjának, az pedig, hogy az erény mintaképeként emlegette őt, a rettenetes ítélőképességét bizonyítja. Azt is megpedzegette, hogy talán éppen Hillary segítette hozzá Machadot az amerikai állampolgársághoz, hogy aztán támadást intézhessen ellene.

Emellett azt is megosztotta követőivel, hogy ha vele, vagy a kampányával kapcsolatban olyan hírt olvasnak, amiben az „egyes források szerint" kifejezés szerepel, azt ne higgyék el, mert ha a források nincsenek megnevezve, akkor azok nem is léteznek.

Michael Flynn nyugalmazott tábornok, Trump egyik fontos támogatója is elmondta a véleményét pénteken. Szerinte a Clinton által rivaldafénybe juttatott Machado csak azért tudott ott is maradni a hét folyamán, mert a mainstream média segítette ebben. Úgy véli, egyáltalán nem meglepő, hogy a média Clintonékkal karöltve összehangolt támadást intézett Trump ellen, de ehhez szerinte Clintonék rossz embert választottak. A tweetekkel kapcsolatban annyit mondott, szerinte Trumpnak minél előbb le kéne szállnia erről a témáról, és az igazán fontos dolgokra kellene koncentrálnia.

Flynn tweetekkel kapcsolatos véleménye egyébként egybevág a legtöbb szakértőével. Az általános vélekedés szerint Trump pénteki kirohanásával egyenesen belesétált a Clinton által állított csapdába, ami még tovább növelheti a vitából a felmérések szerint előnyt kovácsoló demokrata jelölt előnyét.

Clinton ennek megfelelően szintén Twitteren vágott vissza riválisának. „Tébolyodottnak" nevezte Trumpot, és feltette a kérdést: ki az, aki egész éjszaka fennmarad, csak hogy hazugságokkal és összeesküvés-elméletekkel bemocskoljon egy nőt? Ezt követően arról beszélt, Trump nem tud megnyugodni, ha valami felidegesíti, ami igencsak veszélyes egy elnök esetében. Clinton aztán Floridában kampányolt pénteken, ahol megint rájött egy ponton a köhögés, ami nem volt jellemző, mióta a 9/11-i megemlékezésről idő előtt el kellett mennie, és aztán napokat otthon is töltött tüdőgyulladás miatt.

Az új csodafegyver: Bill Clinton afférjai?

Arról továbbra is megy a találgatás, hogy Trump felhasználja-e Bill Clinton exelnök afférjait a visszavágáshoz, a személyeskedést azonban legtöbben még saját pártján belül is túl rizikósnak tartják. Az ötlet nem teljesen újkeletű, és egy, a CNN által megszerzett dokumentum alapján Trumpék többek között Monica Lewinsky és Gennifer Flowers nevével fémjelzett bombát dobnának Clintonra. Azonban az sem kizárt, hogy csak az október 9-i második vitán jön majd elő ezzel Trump.

Több republikánus is azt gondolja, ez már lerágott csont, Trumpnak pedig a mostani problémákkal kéne foglalkoznia. Mások szerint a héten megmutatkozott, hogy a személyes támadásokból semmi jó nem fog kisülni. Az ötletnek akadnak támogatói is, azonban azt ők is kiemelték, hogy az afférok helyett inkább arra kéne fókuszálni, hogy Hillary Clinton hogyan viszonyult férje szeretőihez, ezzel ugyanis sokkal könnyebben lenne támadható.