Az ősrepublikánus Schwarzenegger sem hajlandó Trumpra szavazni

2016.10.09. 20:28 Módosítva: 2016.10.10. 07:28

Egyre több befolyásos republikánus politikus hátrál ki Donald Trump mögül az elnökválasztási kampány hajrájában, vasárnap Arnold Schwartzenegger, Kalifornia volt kormányzója közölte, nem támogatja Trumpot a novemberi választásokon - írja a Sky News. 

Ez lesz az első alkalom 1983 óta, amikor megkaptam az amerikai állampolgárságot, hogy nem szavazok a Republikánus Párt jelöltjére a választásokon

- írta Schwarzenegger a Twitterén. A politikus-filmsztár a szöveg szerint még mindig vívódik, milyen stratégiát válasszon a novemberi voksoláson, ami praktikusan azt jelentheti, vacillál, hogy egyáltalán nem vegyen részt, vagy Clintont támogassa Trump ellenében. Szerinte hiába republikánus, ezúttal az ország érdekét kell nézni a pártérdekkel szemben, ez pedig az, hogy Trumpot ne válasszák elnökké. 

Sok republikánusnál ezen a héten telt be a pohár Trumppal kapcsolatban, az egyébként is rendkívül megosztó jelöltről ugyanis előkerült egy hangfelvétel 2005-ből, amelyen nőkre tesz vállalhatatlan megjegyzéseket. A felháborodást kiváltó felvételek miatt tőle szokatlan módon még Trump is bocsánatot kért, de ezzel nem tudta megállítani a lavinát.

Befolyásos republikánus politikusok sorra jelentik be, hogy nem támogatják a jelöltségét. Schwarzeneggeren kívül többek közt John McCain, Condoleezza Rice, Jeb Bush, és egy sor képviselő és szenátor tette világossá, hogy hiába republikánus, nem szívesen látná a Trumpot az elnöki székben. Még a nem éppen a politikai korrektségéről híres Sarah Palin is gusztustalannak és szégyenteljesenk nevezte az elnökjelölt megállapításait a nőkről. 

Közvetlenül a botrány kirobbanása után már felmerült, hogy megpróbálják Trumpot visszalépésre bírni, és gyorsan kiállítani egy új jelöltet, Trump azonban gyorsan világossá tette: a történtek ellenére nem fog meghátrálni. 

A botrány jelentősen befolyásolhatja a két elnökjelölt közti második tévévita alakulását is, amelyet magyar idő szerint hétfő hajnalban tartanak majd.