A Wikileaks újabb Clinton-emailekkel állt elő

2016-07-31T215939Z 33189332 S1BETSUXTBAA RTRMADP 3 USA-ELECTION-
2016.10.11. 00:18

Így zajlik az előválasztás

Hétfőn a Wikileaks újabb adag Clinton-emailt hozott nyilvánosságra, amelyek közt akadhatnak kellemetlenek a demokrata elnökjelölt számára. Az állítólag Joe Podesta, a Clinton kampány egyik vezetőjének emailfiókjának feltörésével megszerzett levelek a 2007-2016-os időszakot ölelik fel, és a második elnökjelölti tévévita – amiből egyébként elemzők szerint jobban jött ki Clinton – utáni reggel láttak napvilágot. Az amerikai sajtó már elkezdte kiválogatni az érdekesebb részeket, de az eddig megjelent cikkekből egyelőre igazán nagy leleplezés nem derült ki.

Hétfőn egy 50 ezer szavas, 71 oldalas dokumentum formájában kerültek fel netre Clinton levelei, néhány érdekesebbnek ítélt sztorit már feldolgoztak belőle a lapok. 

A Fox Newsra például felkerült egy email, amelyet Tony Carrk, a Clinton-kampány kutatási igazgatója küldött Podestának 2015 októberében. Ebben az előválasztási vetélytárs Bernie Sanders programjának kritikus pontjairól készített összeállítás volt, 12 pontra szedve a témákat, amelyekkel a vermonti szenátort nyilvánosan támadhatták volna. Ezek közt olyasmik szerepelnek, mint „Sanders nem őszinte az emberekkel az adózással kapcsolatban".

A Politico gyűjtése szerint pedig Podesta emailjei között olyat is találni, amelyből az derül ki: a véleményformálók közt akadtak, akik szerint Clinton annyira gyenge jelölt, hogy elnöki esélyei kizárólag attól függöttek, ki lesz a befutó a republikánus előválasztásokon. Brent Budowsky politikai megmondóember azt írta Podestának, hogy Clinton egyetlen esélye, ha Trump lesz az ellenfele, mert a többi lehetőség közül még egy „Ted Cruz-féle bohóc" is könnyen megverheti. Budowsky keményen kritizálta is Clintont vetélytársa, Sanders ellen intézett, szerinte sokszor hazug támadások miatt, és azt javasolta, próbáljon inkább közös nevezőket találni, hogy megszerezze Sanders szavazóinak támogatását. 

Egy harmadik email Bill Clintonnal kapcsolatos kellemetlen részletekről árulkodik. Tina Flournoy, a volt elnök stábjának vezetője a New Hampshire-i előválasztás előtt aggódva írta Joe Podestának, hogy Bill Clinton „kezdi teljesen elveszíteni a fejét" a különösen stresszes fordulóban várható vereség miatt. Félelmei végül be is igazolódtak, New Hampshire-ben Sanders 20 pontot vert Hillary Clintonra.  Flournoy a kiszivárogtatott levélben megkéri Podestát, hogy beszéljen a volt elnökkel, aki egyébként később nyilvános rendezvényen is kikelt Sanders ellen. Ez utóbbi levél időpontja egybeesik a milfordi gyűlésen bekövetkezett hangnemváltással a Clinton-kampányban.

Ezek önmagukban nem tűnnek annyira erős információknak, hogy komoly veszélyt jelentsenek Clinton kampányára, bár tény, hogy eltántoríthatnak már megnyert Sanders-szavazókat. Trump azonban annyira lejáratta magát a múlt hét végén kiszivárgott, befolyásos republikánus politikusokat is felháborító nőgyalázó felvétellel, hogy a botránya az elmúlt napokban szinte teljesen elnyomta a Wikileaksen kiszivárgott leveleket, amikből például Clinton Wall Street-i beszédeinek problémásnak ítélt részletei is kiderültek.  • Hírek
  • Hírek