Az USA válaszcsapást lengetett be a hekkertámadások miatt

2016.10.17. 13:04

Így zajlik az előválasztás

„Hogyhogy nem üzent az USA még semmit Oroszországnak?" – ezt a kérdést kapta meg Joe Biden alelnök az NBC egyik tévéadásában, mikor a demokrata pártot ért hekkerbotrányról és szivárogtatásról kezdett érdeklődni a riporter. A válasz rövid volt, de egyértelmű:

Fogunk üzenni

– mondta Biden, egy játékos félmosollyal az arcán.

A RealClearPolitics összefoglalója szerint azt is tisztázta, hogy ezt eddig azért nem tették meg, mert az üzenetet (amelynek egyelőre nem ismert a  tartalma vagy formája) akkor akarják eljuttatni az orosz kormánynak, amikor annak a legnagyobb hatása lesz. Arra a kérdésre, hogy a közvélemény is értesül-e az üzenetről, azt válaszolta: „Remélem, nem."

A republikánus alelnökjelölt, Mike Pence is azt nyilatkozta, hogy komoly következménye kell legyen a támadásnak, írja a Reuters. Pence azt is elismerte, hogy minden jel szerint az orosz kormány áll a háttérben, miközben leendő főnöke, Donald Trump szkeptikus az orosz szállal kapcsolatban, sőt, még azt is mondta a második elnökjelölti vitán, hogy lehet, hogy egyáltalán nem volt hekkertámadás. Szerint a választás az elfogult, Clintont támogató média miatt lesz elcsalva.

Október 7-én az amerikai belügyminisztérium és az amerikai hírszerzést összefogó Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság kiadott egy közös közleményt, amiben hivatalosan is megvádolták az orosz kormányt azzal, hogy ők állnak azok mögött a sorozatos hekkelések mögött, amik célja egyértelműen az amerikai elnökválasztás befolyásolása. A hekkerek a Demokrata Párt különböző szervezeteiről és Hillary Clinton elnökjelölt kampányfőnökétől loptak el, majd szivárogtattak ki 19 ezer emailt, több olyat is, amelyek érzékeny tartalmúak voltak. Az oroszok persze mindent tagadnak.

Az orosz titkosszolgálatról írt nagyobb cikkünket itt olvashatják.  • Hírek
  • Hírek