Megvan Donald Trump kabinetfőnöke

2016.11.14. 00:14

Donald Trump bejelentette, hogy Reince Priebust, a pártvezetésnek megfelelő RNC elnökét választotta kabinetfőnökének. Priebus kiválasztása nagyjából ahhoz hasonló, a pártelitnek is tetsző lépés lehet, mint amikor Mike Pence indianai kormányzó lett Trump alelnökjelöltje.

Viszont Trump azt is bejelentette, hogy a konzervatív oldalon is sokkal megosztóbb Steve Bannon eddigi kampányfőnök lesz a főstratégája, és egyik fontos tanácsadója. A közleményben azt is hozzátették, hogy Priebus és Bannon egyenlő partnerekként dolgoznak majd.

A kabinetfőnök az egyik legfontosabb pozíció Washingtonban, lényegében ő az egész Fehér Házban dolgozó csapat vezetője. Priebus 2011 óta volt az RNC elnöke, a kampányban pedig végig, a botrányok közepette is próbált kvázi diplomataként egyensúlyozni a republikánus körök, támogatók és Trump között. Nagy szerepe volt a republikánus mozgósításban, és Trump már a győzelmi beszédében is külön kiemelte, szupersztárnak nevezte, és még a színpadra is felhívta Priebust.

Bannon pedig a Breitbart News nevű konzervatív, általa az új amerikai szélsőjobboldalt megtestesítő alt-righthoz sorolt hírportálnak a vezérigazgatója volt, rádióműsoraiban pedig a republikánus pártelit ostorozása mellett különböző összeesküvés-elméletekről is rendszeresen beszélgettek. Bannon neve is felmerült az elmúlt napokban lehetséges kabinetfőnökként, de számos mérsékeltebb republikánus vezető egyáltalán nem örült volna a kinevezésének. Bannonról itt olvashat bővebben>>>

Miközben Bannon többször is nekiment már Paul Ryannek is, Priebus nagyon gyakorlatiasan tudott együttműködni a jóbarátjának tartott házelnökkel, és Mitch McConnellel, a republikánusok szenátusi vezetőjével is. Az RNC eddigi elnökéről többen úgy tartják, hogy annak ellenére mozog otthonosan a kongresszusi viszonyok között, hogy nem tartozik a leghagyományosabban vett washingtoni politikusok közé, korábban a republikánusok wisconsini elnöke volt.

Trump korábban az elittel szembeforduló támogatóinak is üzenve azt ígérte, hogy lecsapolja majd a washingtoni mocsarat, azonban azóta már látszik, hogy ettől még bőven washingtoni emberekkel is töltheti fel a stábját.

Az első két pozíciót elnyerő Priebus és Bannon is együtt dolgozik majd Mike Pence leendő alelnökkel az átmenet levezénylésén. Egyelőre a többi posztra továbbra is több név kering, de szerepet kaphat Trump kabinetjében Ben Carson visszavonult idegsebész, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, és Chris Christie New Jersey-i kormányzó is. A gazdasági vonalon Wall Street-i nagykutyák, olaj- és acélmágnások és klímatagadó lobbisták is főszereplők lehetnek, róluk itt írtunk bővebben>>>