Nem ért véget az amerikai elnökválasztás

2016-11-09T061525Z 346922886 S1AEULUEUVAA RTRMADP 3 USA-ELECTION
2016.12.03. 18:21

Azt gondolta, hogy lezárult az elnökválasztás? Hát nem. Jill Stein zöldpárti jelölt napok alatt milliókat kalapozott össze arra, hogy három kulcsállamban egy bizonytalan vád alapján újraszámoltassa a szavazatokat, Trump pedig szokása szerint felült a politikailag jelentéktelen provokációnak, és egy még ostobább konteóval vágott vissza. Aztán most egy állami főügyész is odacsapna az egésznek. Very Bad!

Baloldalon és több kormányzati szerv részéről már a választás előtt is felmerült az az aggodalom, hogy a választási rendszerek sérülékenységét kihasználva Putyin hackerei online fognak belepiszkálni a csatatérállamok borítékolhatóan szoros eredményeibe az orosz elnöknek szimpatikusabb jelölt győzelme érdekében. Ez az aggodalom a demokrata párt elleni, valószínűleg orosz hátterű hackertámadások után fogant meg, és szinte törvényszerű volt, hogy november 8-a után alaki megint elő fogja venni.

És tényleg, egészen múlt keddig kellett várni arra, hogy a New York Magazine-ban egy számítástechnikusokból és jogászokból álló csapat megfogalmazza a vádat, hogy három államban, Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában valami baj lehetett a számlálással, mivel jelentős eltérések voltak azok között a körzetek között, ahol elektronikusan, és ahol kézzel vagy optikai szkennerekkel összesítették a voksokat. Egyébként mindhárom államban igen kis különbséggel nyert csak Trump:

  • Wisconsinban 22 ezer szavazattal (0,8 százalékkal)
  • Michiganben 11 ezer szavazattal (0,2 százalékkal)
  • Pennsylvaniában 71 ezer szavazattal (1,2 százalékkal)

A szakértői csapat azonban a különbségek leszögezésén túl nem állt elő eget rengető bizonyítékokkal, és nem kellett választási szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássa az ember:

a gyanús jelek simán magyarázhatók az államokon belüli demográfiai különbségekkel

Ha ugyanis a faji arányokkal és iskolai végzettséggel is súlyozzák a leadott voksokat Wisconsinban, akkor nincs különösebb eltérés a többi adathoz képest.

A vádra mindenesetre jó érzékkel mozdult rá a zöld párti Jill Stein, aki országosan alig másfél millió szavazatot kapott, aminél még a libertárius Gary Johnson is háromszor jobban teljesített. Stein azonban meglátta a lehetőséget arra, hogy

  • már most elkezdjen építeni a demokrata táborban fortyogó elégedetlenségre
  • rájátsszon a Trump-elnökséggel szembeni- a civil szervezetekhez ömlő pénzben is megmutatkozó – félelemre
  • és besöpörhessen egy csomó médiamegjelenést, és ha szerencséje van, egy csomó dühös Trump-tweetet

Tweetrohamot kapott Trump

Ez utóbbiban nem is kellett csalódni, mert Trump iszonyatosan bedühödött, és ezt egy ilyenkor megszokott éjszakai twitter-rohamban adta a világ tudtára. A leendő elnökhöz méltatlan kirohanás egyik epizódjaként azzal vágott vissza, hogy

Amellett, hogy az elektori testületben földcsuszamlás-szerű győzelmet arattam, valójában a teljes szavazatokat tekintve is én győztem, ha levonjuk a hárommillió embert, aki illegálisan szavazott.

Valószínűleg saját stábja sem értette, erre mi szükség volt. Hiszen Trump győzelmét senki nem vonta kétségbe (még Stein is azt nyilatkozta, hogy csak az eljárás tisztasága miatt akarja az újraszámolást, nem vár tőle egy új elnököt), még azok sem, akik túlhaladott biztosítékként antidemokratikusnak tartják az egész elektori rendszert. Ráadásul megint bebizonyosodott, hogy a leendő elnököt iszonyatosan könnyű felültetni, ami különösen aggasztó, ha belegondolunk, januártól már olyan agent provocateur-ökkel szemben kell higgadtnak maradnia, mint Vlagyimir Putyin vagy Kim Dzsongun.

Azóta - ahogy azt a párhuzamos politikai univerzumok korában megszokhattuk – egymás mellett halad a két narratíva. A Trump-tábor keresi, kutatja a hárommillió illegális szavazót, akik egyébként a komolyan vehető elemzések szerint egyszerűen nem léteznek. A jelenség egyfelől bizarr, hiszen egy megnyert választáson akarnak még kozmetikázni, másfelől viszont nem meglepő: Trump ugyanis a választás előtt sokáig azzal hergelte a táborát, hogy a szavazást úgyis el fogják csalni az ellene összeesküvők - és ezt egyes felmérések szerint a republikánus szavazók 41 százalék el is hitte.

Trump ellenfeleit viszont az újraszámlálás foglalkoztatja – de nem pozitív értelemben, hanem inkább úgy, hogy legyenek már ezen túl. A demokraták például nem nagyon lelkesednek Stein ötletéért. Hillary Clinton stábja ugyan érezte a lépéskényszert, és csatlakozott az újraszámolási kezdeményezéshez, de nyíltan hangoztatta fenntartásait, mondván, ők nem látják bizonyítottnak a hackelés vagy más külső beavatkozás tényét. Ezért – biztos, ami biztos alapon – csak jogászokat delegáltak az újraszámolást végző helyekre, külön erőfeszítéseket nem tettek.

Hillary egy szavazattal közelebb az elnökséghez

De Steinék – az újraszámolásra villámgyorsan összekalapozott 7 millió dollár ellenére – sem törik magukat: a három állam több ezer körzetéből száznál alig többen adtak be újraszámlálási kérelmet. Mivel az USA tagállamai nagyfokú autonómiát élveznek a választás menetének megállapításában (is), ezért a három államban teljesen eltérő módon kell az újraszámlálást kezdeményezni és lefolytatni.

Az újraszámlálás ellen Michigan államban Trump és a republikánusok jogi képviselői csütörtökön panaszt nyújtottak be azzal az indokkal, hogy egy csekély támogatottságú jelöltnek nem szabadna az egész választási eljárást irányítása alá vonnia, és azt a kifogást is megfogalmazták – némi joggal –, hogy

Jill Stein csak kétségeket ébreszt az elnökválasztás törvényességével kapcsolatban.

A két másik államban megindult az újraszámlálás, amihez elemzők csak annyi reményt fűznek, hogy az érdeklődés ráirányítja a figyelmet néhány eljárási hibára és a rendszer sérülékenyebb pontjaira. A folyamat ráadásul tarthat túl sokáig: az elektori gyűlésnek ugyanis december 13-ig össze kell ülnie és döntést kell hoznia az új elnök személyéről.

Wisconsin államban az első napon egy egész szavazattal csökkent Donald Trump előnye Hillary Clintonhoz képest, de Jill Steinnek 17, Gary Johnsonnak pedig 12 „emberi mulasztás miatt” elveszített szavazatot kerítettek elő a számlálóbiztosok.

Itt tartott a történet, amikor pénteken a michigani főállamügyésznek is elege lett, és kitwittelte, hogy egy erre irányuló keresettel vetne véget a haszontalan és drága mulatságnak.

Emellett Wisconsinban is keresetet nyújtottak be Trump-pártiak, írja a USA Today.