Clinton alelnöke Trump lányán keresztül akarja megmenteni az USA klímapolitikáját

2016.12.05. 21:58

Sokan nem a kalandorhajlamot vagy a külpolitikai tájékozatlanságot tartják a legveszélyesebb Trump-faktornak, hanem azt, hogy lövése sincs a klímaváltozás tényéről. Nemrég összeszedtük, milyen környezetvédelmi kockázatokat jelent elnöksége (emelkedő veszélyességi sorrendben):

  • személyes véleménye alapján nem hisze abban, hogy az emberi tényező is közrejátszik az éghajlat-változásban
  • megígérte a párizsi klímaegyezmény elfogadását, kiherélte a NASA klímakutató programját
  • és még ha januári beiktatása után 180 fokos fordulatot is hajt végre minden korábbi kijelentéséhez képest, kormányzata és stábja akkor is hemzseg a klímaszkeptikusoktól és a zöldenergia-ellenes olajmágnásoktól.

Nem, csoda, ha a tudományos közösség kétségbeesésében óriási nyomás alá helyezte Trumpot, és Al Gore, a világ legbefolyásosabb környezetvédelmi aktivistája (nem Nobel-díja miatt, hanem azért, mert nyolc évig volt Bill Clinton alelnöke) is már a választás másnapján felajánlotta, hogy mindenben áll a megválasztott elnök rendelkezésére.

Al Gore ügyesen manőverezett, mert Ivanka Trumppal szervezett le egy találkozót, aki a bennfentesek szerint bár semmilyen politikai pozícióval nem rendelkezik, óriási befolyással bír apjára, ráadásul sok, a demokratákhoz közeli témát tud beadni apjának - és nemrégiben elterjedt a hír, hogy az amerikai közegben alapvetően idegenül mozgó First Ladynél jóval nagyobb befolyását a környezetvédelem érdekében veti majd latba.

Úgy látszik, hogy a Trump Toronyban tartott találkozón Ivanka Trump máris meg tudta mutatni, hogy nemcsak a japán kormányfő tette jól, hogy őt kereste meg:

A találkozóra ugyanis magával vitte apját is.

A kilencven percre nyúló beszélgetés után Al Gore diplomatikusan, de elégedetten nyilatkozott:

Őszintén törekedtünk arra, hogy megtaláljuk a közös nevezőt. (...) A legnagyobb részben a megválasztott elnökkel beszéltem, elképesztően érdekes párbeszédet folytattunk, melynek lesz még folytatása. Egyelőre ennyit tudok mondani.

(The Washington Post)