Trump beveszi a kormányába korábbi ellenfelét

2016.12.05. 15:21

Donald Trump megnevezte lakásügyi- és városfeljesztési miniszterét, méghozzá Ben Carson személyében. A kvalitásait tekintve Donald Trump szelídebb és lúzerebb kiadásának tűnő 63 éves Carsonnak semmi köze nincs sem az urbanizációhoz, sem a lakhatási problémákhoz, mivel agysebészként dolgozott. Szakmájában viszont a világ egyik legjobbja volt, neki sikerült először szétválasztania sziámi ikreket.

2015-ben Trumphoz hasonlóan politikai tapasztalat nélkül nekivágott a republikánus előválasztásnak, egy rövid ideig még a jelöltek népszerűségi-listáját is vezette, de utána - nem kis részben saját bénaságainak köszönhetően - gyorsan kipukkadt, és a március eleji szuperkedd után kiszállt a versenyből. Pár nappal kiszállása után támogatásáról biztosította Donald Trumpot - aki korábban azért őt is keményen kiosztotta.

A jelölést tudtul adó Trump-közlemény a következőképp méltatta Carsont:

Ben Carson kivételes elme, és elkötelezett a közösségek és a közösségeket alkotó családok megerősítése iránt. Alaposan átbeszéltük a városrehabilitációs programomat és a gazdasági újjáéledés üzenetét - mely nagyban alapoz a belvárosi területekre. Ben osztja az én optimizmusomat, ami országunk jövőjét illeti, és azt, hogy az elnökségemnek minden amerikait képviselnie kell. Ben egy kemény versenyző és soha nem adja fel.

Department of Housing and Urban Development republikánus kormányzatban alapvetően a legjelentéktelenebb minisztérium, hiszen a lakhatás biztosítása, a lakhatási antidiszkrimináció elleni küzdelem, vagy a városfejlesztés a republikánusok többsége szerint tipikusan olyan problémák, melyekbe a szövetségi kormányzatnak nem kéne beleszólnia (magát a minisztériumot is a demokrata Lyndon B. Johnson hozta létre 1965-ben a "Nagy Társadalom" víziójának megtámogatására). A negatív hozzáállásban azonban fordulatot jelenthet, hogy Trump maga is városfejlesztésben utazott (sőt, már az apja is), ezért lehet, hogy a terüelt kiemeltebb figyelmet kap kormányzati szinten is.