Irán máris fenyegeti Trumpot, nehogy hozzányúljon a nukleáris megállapodáshoz

2016.12.06. 17:25

Így zajlik az előválasztás

Irán nem fogja hagyni Donald Trumpnak, hogy kikezdje az Egyesült Államokkal kötött nukleáris megállapodást  

– ezt nyilatkozta a CNN tudósítása szerint Haszan Róháni iráni elnök kedden, ami előrevetíti, hogy az új amerikai elnök beiktatásával akár komoly nemzetközi konfliktus is kezdődhet az iráni atomprogramról szóló egyezség esetleges felrúgása miatt.

A megállapodás megkötésére 21 hónapig tartó egyeztetések után tavaly júliusban került sor, ekkora tudtak megegyezni a perzsa állammal a világ vezető hatalmai a vitatott iráni atomprogram leépítéséről. A korlátozások ára az Iránt sújtó szankciók feloldása lett, minderről a P5+1 országok (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) állapodott meg.

Csakhogy a demokrata Obama-adminisztráció által tető alá hozott döntést a republikánus többségű kongresszus mellett a párt később megválasztott elnökjelöltje, Donald Trump is ellenezte. Trump többek közt a megállapodás újratárgyalásával kampányolt, és hogy nem a levegő beszélt, mutatja az is, hogy azt a Mattis tábornokot választotta hadügyminiszternek, aki Iránt tartja a régió békéjére leselkedő legnagyobb veszélynek.

„(Trump) rengeteg dolgot akar csinálni, de semelyik cselekedetének a következménye nem lesz ránk hatással" - mondta Róháni a teheráni egyetemen tartott beszédében, vészjósló hangot megütve:

Azt gondoljátok, hogy az Egyesült Államok felrúghatja az egyezséget? Azt gondoljátok, hogy mi és a nemzetünk ezt hagyni fogja neki?

– mondta közönségének az iráni elnök. Ahogy a CNN kiemeli, Trump valószínűleg nem rúgná fel teljesen a megállapodást, csak megpróbálná kiegészíteni, szigorítani azt, ahogy ezt konkrétan megígérte még egy tavaly szeptemberi, az USA Todayben közzétett cikkében. Bár első száznapos programjának meghirdetésekor Trump nem tett említést az iráni megállapodásról, ettől függetlenül nem valószínű, hogy ejtette volna kampányígéretét.